DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Biti žena, mama, zaposlena in študentka. Je sploh mogoče?

13. marec 2021
Zajtrk, otroci v vrtec in šolo, služba, kosilo, popoldanske aktivnosti otrok, čas za moža, risanka, še kakšna službena obveznost, postelja otroci, postelja jaz …

Verjamemo, da si, če vaš dan izgleda vsaj približno tako, ne znate predstavljati, da bi poleg vseh obveznosti še študirali. A lahko.

Podatki kažejo, da se za študij odloča vse več odraslih in da je vsaj polovica izrednih študentov ne samo zaposlenih, ampak so obenem tudi starši predšolskih otrok. Pred leti je bil študij poleg vsakodnevnih obveznosti skoraj nemogoč. K sreči se je to spremenilo. Univerze in fakultete sedaj ponujajo tudi online študij, ki je fleksibilen in prilagojen današnjemu hitremu načinu življenja.

Kako uspešno študirati, če ste mlada mamica, ki kljub študiju ne želi zapostavljati otrok, partnerja in službe? Potrebno je le nekaj poguma in dobre organizacije.

Bodite realne. Vaši sošolci, ki še nimajo otrok, bodo imeli veliko več časa kot vi. Zato si ne nakopljite preveč dela že med študijem, osredotočite se na en predmet in študirajte samo enega naenkrat. Morda bo to pomenilo, da v mesecih največje gneče kak predmet tudi izpustite. Nič zato, boste pa študirali kak mesec dlje od drugih. Diploma, ki je vaš cilj, ni tek na kratke proge.

Vedite, kaj so vaše prioritete in bodite pripravljene, da jih boste kdaj morale tudi spremeniti. Biti mama, partnerica, zaposlena in še študentka ni lahko. Nemogoče je dajati 100% od sebe na vseh področjih, vsak dan. Včasih boste kakšno nalogo opravile slabše, da boste lahko z družino. Včasih ne boste prespale kakšne noči, da boste končale nalogo pri študiju.

Bodite iskrene do učiteljev. Učitelji morajo vedeti, da imate poleg študija tudi druge obveznosti, zato ne boste zmeraj 100% pri stvari in vsaka oddana naloga ne bo za oceno 10. Vzpostavite z učitelji korekten odnos, saj jih boste morale kdaj tudi prositi, da vam rok za oddajo naloge prestavijo za nekaj dni. 

Planirajte svoj čas. Vsak predmet zahteva določeno mero časa. Eni manj, drugi več. Tu in tam boste morda tudi na dopustu morale prebrati kakšno šolsko knjigo. Lahko si čas planirate tudi na dnevni bazi, npr.: »Ne delam za šolo, dokler otroci ne gredo spat. » … »En dan v tednu študiram ponoči.« … »Ne zamudim nobenega nastopa otrok. » … »En dan v tednu je namenjen samo družini.«

Vedeti morate, kdaj potrebujete odmor. Vzemite si ga samo zase.

Podpora je nujna. Brez podpore družine, sodelavcev, staršev in prijateljev ne boste zmogle. Poiščite ljudi, ki vam bodo v oporo, vas motivirali, podpirali v najtežjih trenutkih in vas predvsem razumeli. Kdaj pa kdaj boste potrebovale pomoč pri gospodinjskih opravilih – kuhanju, pospravljanju, nakupovanju in varstvu otrok. Čas z otroki preživljajte aktivno in se zavedajte, da je pomemben.

Razmišljajte pozitivno in vedite, da zmorete. Ne vse naenkrat, ampak s počasnimi koraki. Tako je tudi pri vseh ostalih stvareh v življenju.

Na DOBI vemo, kaj potrebujete in kako vam lahko pomagamo. Trenutno v naših 14 online študijskih programih študira 311 študentk, ki so hkrati tudi mamice. Mi smo vam na voljo za vso podporo med študijem, tako strokovno, pedagoško kot tehnično. Vendar morate motivacijo, čas in energijo za študij najti pri sebi. Pa pogumno naprej … Naj vam bo Urška motivacija za nadaljnji korak.

Mamica, uspešna športnica in diplomantka DOBA Fakultete – Urška Žolnir

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo