DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Čuječnost na delovnem mestu

16. maj 2023

V današnjem času že vsi govorijo o čuječnosti. Kaj pa sploh je čuječnost t.i. »mindfulness«?

Poglejmo najprej, kaj čuječnost ni: Ne gre za življenje v idealiziranem svetu, kjer odmaknjeno lebdimo in smo stalno, že kar nadležno pozitivni. Niti ne gre za »new age« metodo. Ni nekaj, kar ti nekdo da ali naredi. Ne gre za tehniko sproščanja in relaksacije, čeprav je to lahko eden od stranskih učinkov. Ne gre za trening globokega dihanja ali zmanjšanje vaše ostrine ali fokusa  - ravno obratno. Ni nekaj, za kar je potrebno leta prakse, preden vidite pozitivne rezultate. Pozitivni rezultati se lahko vidijo že po 8. tednih. 

Čuječnost pomeni usmerjanje pozornosti na poseben način: z namenom, v sedanjem trenutku, neobsojajoče (dr. Jon Kabat-Zinn). Dr. Jon Kabat-Zinn je na Medicinski fakulteti Univerze Massachusetts v ZDA razvil znanstveno raziskani program na temelju čuječnosti MBSR “Mindfulness-Based Stress Reduction”, ki je v tujini že zelo uveljavljen tudi v delovnih okoljih. Je metoda mentalnega treninga, lahko bi ji rekli fitness trening za možgane. Vključuje formalne in neformalne vaje za fokus, razvijanje samozavedanja in ostalih kvalitet (razumevanje, empatija, intuicija...). Izhaja iz več kot 2500 let starih meditativnih praks na Vzhodu. Je sposobnost vsakega človeka in spretnost, ki se je lahko naučimo in jo razvijamo z raznimi tehnikami. 

Kaj se zgodi, ko trenirate čuječnost?

Poveča se sposobnost pozornosti in fokusa. Ko se naučite upravljati svojo pozornost, se naučite upravljati svoje misli. Naučite se osredotočati in ohranjati fokus, tam kjer želite in toliko časa kot želite. Z drugimi besedami, trenirate svojo prisotnost.

Splošno zdravje se izboljša. Številne znanstvene raziskave so pokazale, da čuječnost pozitivno vpliva na našo fiziologijo, psihologijo in delovno uspešnost. Na fiziološki ravni so raziskovalci dokazali, da trening čuječnosti okrepi imunski sistem, niža krvni pritisk in srčni utrip. Ljudje, ki vadijo čuječnost, bolje spijo in se počutijo manj pod stresom.

Reševanje problemov in druge kognitivne sposobnosti se bistveno izboljšajo. Trening čuječnosti poveča gostoto sivih celic v naši možganski skorji, delu možganov, ki razmišlja racionalno in rešuje težave. Zaradi tega povečanja se izboljša kognitivna funkcija, kar posledično pomeni boljši spomin, večjo koncentracijo, večjo kognitivno prožnost in hitrejši reakcijski čas. Raziskave pokazale, da ljudje, ki prakticirajo čuječnost, poročajo o splošno izboljšani kakovosti življenja.

Trajnostno povečanje organizacijske uspešnosti. Prednosti čuječnosti so se pokazale tudi v organizacijah. Po le 8. tednih treninga že 15 do 20 minut dnevno so raziskave dokazale pomembno izboljšanje osredotočenosti, zavedanja, spomina, uspešnosti in zadovoljstva z delom. Udeleženci so poročali tudi o zmanjšanju stresa in boljši percepciji ravnovesja med poslovnim in privatnim življenjem. Ugotovili so tudi druge koristi, vključno z večjo ustvarjalnostjo in inovativnostjo, izboljšanimi odnosi na delovnem mestu, nižjo odsotnostjo z dela in izboljšanim etičnim odločanjem.

Močnejša izvršilna funkcija možganov nas naredi boljše vodje. Redna vadba čuječnosti nam omogoča, da zaznavamo sebe, svoje misli, čustva, občutke, in druge ljudi bolj zavestno ter zavestno izberemo svoje odzive, da nas ne vodijo več avtomatke »boj ali beg« reakcije. Izboljša se tudi naša izvršilna funkcija v možganih, nadzorni center za naše misli, besede in dejanja. Dobro razvita izvršilna funkcija nam omogoča, da bolje vodimo sebe in druge z osredotočenostjo in jasnostjo k skupnim ciljem.

Vadbe čuječnosti omogočamo študentom na DOBA Fakulteti v okviru Kariernega centra.

Mag. Mateja Lenarčič, magistrica ekon. znanosti z več kot 20 letnimi izkušnjami v poslovnem svetu, direktorica MEDIUS-a, Inštituta za čuječnost in mediacijo, mednarodno certificirana učiteljica MBSR in MBCL, specializantka transakcijske analize - svetovalka, trenerka, predavateljica.

Izvaja izobraževanja, delavnice, treninge, MBSR programe za organizacije in posameznike, delavnice komunikacije, vodenja ipd., individualno svetovanje za posameznike in vodje. Z DOBA Fakulteto sodeluje pri izvedbi izobraževanj na temo čuječnosti, MBSR tehnik in komunikacije s težavnimi sogovorniki.

Pomaga razvijati veščine za soočanje s stresom, izzivi, izboljšanje psihofizičnega zdravja in kvalitete življenja.
 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo