DOBA znanja

Spremljajte naše novice
Objavljeno v: Članki

Digitalni trendi v trženju: spreminjanje igre v poslovnem svetu

02. november 2023

V zadnjem desetletju smo priča številnim spremembam na področju digitalnih tehnologij, v veliki meri tudi zaradi hitrega razvoja. Spremembe je še dodatno pospešila pandemija covid-19, ki je močno zaznamovala razvoj novih trženjskih trendov ter vidno vplivala na komunikacijo med podjetji in potrošniki. Velika večina potrošnikov je postala »digitalnih« in začela uporabljati popolnoma nove pristope. Vzpostavljanje in ohranjanje komunikacije s potrošniki je v digitalni dobi in poplavi digitalnih medijev ključnega pomena za prepoznavnost in zavedanje podjetja oziroma njegove blagovne znamke na trgu.

Digitalno trženje je že nekaj časa v ospredju poslovnega sveta, vendar se hitro razvija in prilagaja novim trendom in tehnologijam. Med nami je 5,19 mrd uporabnikov interneta (64,6 % svetovne populacije). V primerjavi s preteklimi leti je beležen trend rasti digitalne populacije. To je lahko jasen indikator, da se danes vsesplošna pozornost usmerja predvsem na splet in da bo tudi v prihodnje vse več podjetij odvisnih od prepoznavnosti na internetu. Slika prikazuje Trend rasti digitalne populacije v svetu (vir: Datareportal, 2023).

V nadaljevanju članka bomo pregledali nekaj ključnih digitalnih trendov v trženju, ki oblikujejo prihodnost poslovnega sveta.

Vzpon video vsebin

Video vsebine so postale nepogrešljiv del digitalnega trženja. Spletni uporabniki vedno pogosteje zahtevajo vizualno vsebino, ki je privlačna in informativna. V nekaj sekundah lahko z video vsebino prikažemo več kot 1000 besed, jih opremimo s prijetno glasbo in slikami, vse to pa potrošnika pritegne. YouTube, TikTok, Instagram Live in druge platforme za izmenjavo videoposnetkov so postale priljubljena mesta za promocijo izdelkov in storitev. Raziskave kažejo, da 86 % tržnikov uporablja video vsebine kot marketinško orodje, 94 % potrošnikov si je ogledalo predstavitveni video, da bi izvedeli več o izdelku ali storitvi, in 84 % potrošnikov opravi nakup po ogledu predstavitvenega videa. Posamezniki preživijo kar 88 % več časa na straneh z video vsebino, število podjetij, ki uporabljajo video vsebine kot trženjsko orodje, pa se je od leta 2016 povečalo za 41 %. Podjetja se morajo prilagoditi temu trendu in ustvariti visoko kakovostne video vsebine, ki nagovarjajo njihovo ciljno skupino. »Videooglaševanje ni novo, a ker se internet, pametni telefoni in tehnologija na splošno nenehno razvijajo, je tovrstno oglaševanje med najpomembnejšimi digitalnimi trendi.«

Mobilno trženje

Mobilno trženje omogoča enostavno, stroškovno učinkovito, visoko odzivno, usmerjeno in personalizirano tržno aktivnost v nagovarjanju posameznega potrošnika. Je tudi učinkovito, saj skoraj vsi ljudje preberemo prav vsa prejeta sporočila SMS in MMS (97 % prejemnikov sporočila SMS prebere v 15 minutah po prejemu). Od vsebine in domiselnosti sporočila pa je odvisno, kako se bomo nanj odzvali. Sporočila SMS in MMS lahko podjetje uporabi za obveščanje o novostih in akcijah, programih zvestobe, pospeševanje prodaje, trženje prostih zmogljivosti ali pa opomnike o terminih. SMS in MMS marketing, mobilni marketing v igricah, mobilne spletne strani, bluetooth marketing, mobilne aplikacije in QR kode so splošne oblike mobilnega trženja. Aplikacije na pametnih telefonih so se v zadnjih letih razvile v močno trženjsko orodje, saj številna podjetja in blagovne znamke v njih vidijo priložnost za svojo uporabo. Pametni telefoni so postali nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, kar pomeni, da se morajo podjetja osredotočiti na mobilno trženje. Optimizacija spletnih strani za mobilne naprave, razvoj mobilnih aplikacij in uporaba SMS marketinga so le nekateri primeri pristopov, ki jih podjetja lahko uporabijo za dosego potencialnih potrošnikov prek mobilnih naprav.

Vsebinski marketing

Vsebinski marketing še naprej igra ključno vlogo pri vzpostavljanju zaupanja potrošnikov in izgradnji blagovne znamke. Podjetja ustvarjajo vsebine, ki so izobraževalne, zabavne ali informativne, s čimer nagovarjajo svojo ciljno skupino in gradijo odnose z njo. Blogi, podcasti, e-knjige in spletni seminarji so le nekateri primeri vsebinskega marketinga, ki privabljajo pozornost in ustvarjajo vrednost za ciljno skupino.

Uporaba družbenih omrežij

Družbena omrežja so še vedno močna platforma za trženje. Podjetja uporabljajo Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn in druge platforme za vzpostavljanje stika s svojo ciljno skupino. Oglaševanje na družbenih omrežjih omogoča natančno ciljanje potencialnih potrošnikov glede na njihove interese, demografske podatke in vedenje. V svetu je 4,8 mrd uporabnikov družbenih omrežij (59,9 % svetovne populacije in 92,7 % vseh spletnih uporabnikov), ki na družbenih omrežjih preživijo več kot 2,5 ure dnevno. Trendi nakazujejo rast uporabnikov družbenih omrežij tudi v prihodnje. Slika prikazuje rast uporabnikov družbenih omrežij na globalni ravni v mrd (vir: Statista, 2023).

Vplivnostni marketing

Ta princip trženja ni nov. Medtem ko so se starejše generacije morale prilagoditi platformam družbenih medijev, so mlajše generacije rasle ob njih. Vplivnostni marketing je postal zelo priljubljena oblika marketinga na družbenih omrežjih, saj so blagovne znamke zaznale pozitiven vpliv na prodajo. Vključevanje znane osebnosti je način pridobivanja naklonjenosti in pozitivnih vtisov ciljne skupine, ki se z določeno znano osebo poistovetijo ali v njej najdejo navdih. Raziskave kažejo, da 63 % potrošnikov zaupa mnenju influencerjev o izdelku in da je 58 % potrošnikov  zaradi priporočil influencerja v zadnjem pol letnem obdobju izdelek tudi kupilo. Izbrani vplivnež pa seveda mora ustrezati oziroma poosebljati vrednote blagovne znamke. Pomembno je, da ciljna skupina potrošnikov influencerju zaupa.

Vpliv umetne inteligence

Ljudje se radi pogovarjamo prek aplikacij in tudi podjetja so stopila na ta vlak komunikacije. Uporaba umetne inteligence (UI) je še eden od trendov, ki mu je treba nameniti vse več pozornosti. Postala je pomembna igralka v digitalnem trženju. Podjetja uporabljajo algoritme strojnega učenja in analitiko za boljše razumevanje potreb svojih potrošnikov. S pomočjo UI lahko prilagajajo vsebine in ponudbe posameznim potrošnikom, kar povečuje učinkovitost trženja. Ta bo z razvojem napredne tehnologije v prihodnje nedvomno vplivala na marketinške strategije, prodajne procese ter na poslovne modele podjetij in panog. Zaradi UI postajajo vse bolj priljubljeni klepetalni roboti (ang. chatbots), imenovani kot virtualni pomočniki, ki komunicirajo z uporabniki prek besedilnih sporočil in jim tako nudijo pomoč. Na vprašanja uporabnikov odgovarjajo brez našega posredovanja. Chatboti so časovno racionalni in vse bolj popularni, omogočajo hitro odzivnost, dosegljivi so 24/7, potrošnik pa dobi informacijo takoj.

Zaključek

Digitalni trendi v trženju se nenehno spreminjajo, zato je ključno, da se podjetja prilagajajo novim tehnologijam in potrebam potrošnikov. Video vsebine, mobilno trženje, vsebinski marketing, vplivnostni marketing, družbena omrežja in UI so le nekateri ključni elementi, ki oblikujejo prihodnost trženja. Digitalno trženje ni več le orodje, ampak nujna strategija za uspešno poslovanje v današnjem digitalnem svetu.

Viri:

 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo