DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Kako najti svoj pravi work-life balance

28. marec 2023
V današnjem svetu, kjer smo nenehno povezani in dosegljivi preko mobilnih naprav, se zdi, da je vedno težje najti ravnotežje med zasebnim in poslovnim življenjem. Naši urniki so nenehno natrpani, zahtevana pa je tudi stalna pozornost na delovnem mestu, kar lahko pogosto privede do stresa in negativnega vpliva na naše zdravje in odnose. V tem članku bomo raziskali nekaj nasvetov, kako najti svoj pravi work-life balance.

Prvi korak k doseganju ravnovesja med zasebnim in poslovnim življenjem je, da si postavimo prioritete.

Naš čas in energija sta omejena, zato je pomembno, da razmislimo o tem, kaj je za nas resnično pomembno in kje želimo vložiti svoje napore. Znotraj poslovnega življenja je pomembno, da se osredotočimo na najpomembnejše naloge in se izogibamo preobremenitvi z manj pomembnimi opravili. V zasebnem življenju pa si moramo vzeti čas za stvari, ki nas osrečujejo, kot so druženje s prijatelji, hobiji, športne dejavnosti ali enostavno sproščanje.

Drugi korak k doseganju ravnovesja je, da se zavedamo lastnega bioritma, torej kdaj smo najbolj produktivni in kdaj potrebujemo čas za počitek.

Nekateri ljudje so najbolj produktivni zjutraj, drugi pa pozno zvečer. Pomembno je, da poskušamo prilagoditi svoj urnik in delovne naloge svojemu najbolj produktivnemu času. Poleg tega je pomembno, da si vzamemo čas za počitek in si privoščimo odmor, ko ga potrebujemo. Redni odmori nam lahko pomagajo, da se osredotočimo na svoje delo, hkrati pa zmanjšajo stres in izboljšajo naše počutje.

Tretji korak k doseganju ravnovesja je, da si postavimo meje med zasebnim in poslovnim življenjem.

To pomeni, da se poskušamo izogniti delu med prostim časom in si vzamemo čas za družino, prijatelje in druge hobije. Pomembno je, da smo sami sebi zvesti in se držimo svojih načrtov, da se izognemo preobremenitvi. Poleg tega lahko postavimo meje tudi na delovnem mestu, na primer z omejevanjem časa, ki ga preživimo na e-pošti ali s telefonom, ko smo zunaj službe.

Ravnovesje med zasebnim in poslovnim življenjem je izziv, s katerim se srečuje veliko ljudi, ki želijo uskladiti svoje osebne in poklicne obveznosti. Čeprav se morda zdi nemogoče, je ravnotežje med obojim dosegljivo, če se držimo opisanih ključnih načel. Vztrajajte, tudi če vam vmes kak dan ne uspe. Zdrav work-life balance se gleda širše kot skozi en dan. Gledamo ga lahko skozi teden, da je prvi del za delo in drugi del za družino. Skozi leto vemo, da so počitniški meseci in praznični bolj namenjeni zasebnosti in ostali delu. Tudi življenje ima obdobja, v katerih gradimo družino in obdobja v katerih gradimo kariero. Zato je od vsega najbolj pomembno, da se zavedamo kje smo in zakaj smo točno tam. Srečno na vaši poti življenja.

O avtorici prispevka

Zinka Kosec, predavateljica na Dobi, ima 18 let izkušenj na področju izobraževanja posameznikov, zaposlenih in študentov.

Njena področja dela se dotikajo organizacije in vodenja različnih projektov ter izvedbe izobraževanj, seminarjev, delavnic in treningov. 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo