DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Kako postati uspešen online študent

24. maj 2023

Kolikokrat na dan preverite svoj telefon? 10-krat? 50-krat? 100-krat? Zaradi neštetih motenj in obvestil, ki se nenehno pojavljajo, je za ohranjanje osredotočenosti na delo in študij ključnega pomena razvijanje samonadzora.

Ob vpisu na fakulteto boste postali online študent, kar pomeni, da večino študijskega procesa izvajate od doma. Pri tem je pomembno učinkovito in odgovorno upravljanje s časom. Obstaja več pristopov, ki jih lahko uporabite, da izkoristite svoj dan na najboljši možen način.

V nadaljevanju najdete sedem strategij za upravljanje časa pri online učenju, ki vam bodo pomagale povečati produktivnost.

Imejte jasno določen cilj
Za uspešen študij je ključna motivacija. Bolj kot se zavedate razlogov in ciljev svojega študija, bolje boste izkoristili pridobljeno znanje. Poskusite najti citat ali sliko, ki vas bo vedno znova spomnila na vaš cilj, ter jo postavite na vidno mesto v svojem študijskem okolju.

Pripravite si strukturiran urnik
Online študij vam omogoča visoko stopnjo prilagodljivosti, kar pa lahko predstavlja tudi izziv. Pripravite mesečni urnik, ki se prilagaja trajanju posameznega predmeta. Določite dneve za branje literature, timskih sestankov, pripravo nalog, udeležbo na webinarjev v živo in pripravo na online test. Pomembno je, da v urnik zabeležite tudi roke za oddajo nalog.
Predvidite vsaj 15–20 ur dela tedensko – nekateri predmeti zahtevajo manj, nekateri več. Poskusite razporediti dejavnosti, da ne boste preobremenjeni, in poskrbite, da boste med njimi pustili dovolj prostora za odmore.

Obdobja osredotočenosti 
Za ohranjanje visoke produktivnosti je priporočljivo določiti obdobja osredotočenosti. Raziskave kažejo, da lahko preklapljanje med nalogami povzroči izgubo produktivnosti do 40 %. Zato priporočamo uporabo načina 'Ne moti' na vašem mobilnem telefonu ter blokiranje motečih spletnih strani v brskalniku, da se izognete skušnjavam med delom. Ključnega pomena je, da določite realna obdobja, v katerih se lahko popolnoma posvetite svojemu delu. Na primer, lahko si postavite cilj, da si boste po vsakih treh urah učenja privoščili eno epizodo svoje najljubše oddaje na Netflixu. Vendar bodite pozorni, da ne postavljate preveč strogih pravil, saj bi v tem primeru verjetno prekršili svoje obljube.

Poiščite si miren prostor za študij
Ne glede na to, ali gre za kavarno, lokalno knjižnico, domačo pisarno ali mizo v kuhinji, je pomembno, da imate določen prostor za študij, kjer se počutite udobno in imate omejene motnje ter zanesljivo internetno povezavo. Čeprav se lahko zdi privlačno opravljati delo v postelji ali na kavču, lahko študij hitro preraste v spanec. Izberite si prostor za učenje in si vzemite čas, da vedno študirate na istem mestu. Sčasoma se boste navadili na to okolje in imeli boste manj novih dražljajev, s katerimi bi se morali spoprijeti vaši možgani.

Priskrbite si beležko ali zvezek za študij predmeta
Morda se vam ročno pisanje zapiskov zdi staromodno, še posebej kot online študentu. Toda samo zato, ker lahko tipkate hitreje kot pišete, to ne pomeni, da je to najboljša izbira. Gradivo, ki si ga sami ročno zapišete, si boste lažje zapomnili, saj lahko sproti povzemate bistvo, namesto da vtipkate 100 besed na minuto in si ne zapomnite ničesar. Ročno pisanje zapiskov ima tudi dodatno korist zmanjšanja obremenitve oči, ki je posledica dolgotrajne uporabe zaslona. 

Bodite družabni
Online študent ni nujno tudi osamljen študent. Da bi se izognili izolaciji, poskusite sodelovati v spletnih skupinah za razprave z drugimi študenti, ki obiskujejo isti predmet ali program kot vi. Zavestno si prizadevajte načrtovati dejavnosti in druženja s prijatelji ves teden. Druženje bo pomagalo vašim možganom izoblikovati nove ideje in zmanjšati raven stresa.

Skrbite zase in se nagradite
Spanje je izjemno pomembno za vaš spomin in ohranjanje koncentracije. Večina ljudi potrebuje od 7 do 9 ur spanja dnevno. Rezervirajte si čas tudi za telesno vadbo, ne le za vadbo možganov. Vadba pomaga zbistriti misli, ohraniti osredotočenost med učenjem ter porabiti nekaj nakopičene energije, ki jo imate zaradi sedenja za mizo.

Vstop v visokošolsko izobraževanje je velik podvig, zato se ne pozabite kdaj tudi nagraditi. Občutek zadovoljstva je pomemben motivacijski dejavnik, zato si privoščite čas za sprostitev, srečanje s prijatelji, ogled predstave ali posebno večerjo kot nagrado za dosežke, ki jih dosežete med študijem.


Uporabljeni viri:

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo