DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Kako pridobiti podporo delodajalca za študij, ki vas zanima

27. avgust 2018
Kako prepričati direktorja, da je vključitev v študij pravi korak za vas in vašo organizacijo. Ne glede na to kako ambiciozni ste, boste potrebovali tudi podporo vašega podjetja za uspešen zaključek programa. Na začetku izpostavite številne priložnosti, kako boste lahko znanja in kompetence iz online študija uporabili pri svojem delu in tako pripomogli k večji uspešnosti vaše organizacije.

Pred pogovorom s svojim delodajalcem morate biti dobro pripravljeni. Brez načrtovanja strategije, kako boste to izvedli, da bo kar največ možnosti za uspeh, ne bo šlo.

Prvi pogoj je dobro poznati sebe

 1. Jasno opredelite svoje razloge in cilje, zakaj bi pričeli s študijem, saj študij ob delu ne bo zmeraj lahek zalogaj.
 2. Predložite svojemu vodji jasen načrt z roki izpolnjevanja vaših obveznosti. Prva skrb vašega delodajalca bo odsotnost iz delovnega mesta, ki pa je zaradi ne bo veliko, kar morate dobro pojasniti svoji vodji, saj online študij omogoča dovolj veliko fleksibilnost, da lahko študirate kadarkoli. Naši študentje večinoma študirajo ob večerih in vikendih. Seveda je potrebno delodajalcu pojasniti, da boste kdaj potrebovali njegovo podporo v smislu kakšne ure odsotnosti iz dela, v kolikor jo boste potrebovali.
 3. Bodite pripravljeni na posebne pogoje, ki jih lahko postavi delodajalec, od sporazumov o vračilu šolnine v primeru, da zapustite organizacijo, do dolgoročne zavezanosti delodajalcu. Bodite pozorni, da ulovite »pravi trenutek« kateri bo zelo verjetno vplival na raven podpore, ki jo boste prejeli.

Dobro opredelite svoje razloge in cilje za študij ter »pomirite« delodajalca, da študij ne bo pomenil vaše odsotnosti iz dela.

Ali dobro poznate podjetje,v katerem ste zaposleni?

 1. Raziščite politiko svoje organizacije do financiranja študija zaposlenim.
 2. Opredelite ključne prednosti, kaj bo vaša organizacija imela od tega, da bo vam financirala študij.
 3. Mrežite se z drugimi, ki so študirali v podobnih programih ali celo na DOBA Fakulteti, tako v vaši organizaciji kot tudi zunaj nje, vendar bodite pozorni, da so ljudje iz podobnega sektorja, kot ste tudi sami. Vprašajte jih kaj so pridobili iz izkušnje študija, kako so pridobili sredstva in drugo podporo v svoji organizaciji.
 4. Seveda lahko za pomoč kontaktirate tudi nas in preverite ali je kdo iz vašega podjetja naš študent oziroma diplomant in vam lahko svetuje. Pomembno je, da imate te podatke na dosegu roke pred sestankom z vodjo, da utrdite vaš pogajalski položaj.

Raziščite politiko organizacije do financiranja študija in poskušajte najti ljudi, ki so že študirali in vam lahko pomagajo z informacijami.

Program, za katerega ste se odločili, morate dobro poznati

 1. Med pogovorom z vašim delodajalcem lahko le ta postavi vprašanja o vsebini, strukturi programa, načinu izvajanja programa itd. Pripraviti se morate, da boste znali odgovoriti na vsa vprašanja.
 2. Preglejte spletno stran, kjer boste našli veliko informacij o fakulteti in programih, še več boste izvedeli na naših. Vredno je razmisliti tudi o dolžini programa, ciljni skupini, kateri je program namenjen, stroški programa, vsebini programa, načinu študija in Alumni mreži. 
 3. Dobro morate poznati program, v katerega se vpisujete. Ne pozabite omeniti dve mednarodni akreditaciji, ki ju je naša fakulteta kot edina ustanova v jugovzhodni Evropi pridobili za kakovost online študija.
 4. Tim DOBA Fakultete vam je pripravljen pomagati izpeljati proces. V preteklosti sta direktorica študijskih programov in dekan DOBA Fakultete neposredno govorila s podjetji, da bi razložila vrednost, ki jo lahko pričakujejo od sponzoriranja programa svojim zaposlenim. Samo zaprosite za pomoč.

Podrobno se pozanimajte o programu, preglejte našo spletno stran skupaj s prednostmi in nas kontaktirajte za pomoč v kolikor ocenite, da jo potrebujete.

Pomembno je, da znate izpostaviti koristi za vaše podjetje

Pomembno je, da izpostavite številne priložnosti kako boste lahko znanja in kompetence iz študija uporabili pri svojem delu in tako pripomogli k večji uspešnosti vaše organizacije. Omenite lahko nova znanja in veščine ter nove načine reševanja problemov, zmožnost prevzemanja novih projektov v vaši organizaciji, veščine s področja vodenja ljudi, nove kontakte, ki jih boste pridobili med študijem, …

Na DOBA Fakulteti boste skozi vsak predmet pridobili praktična, aktualna in koristna znanja s pomočjo primerov iz prakse, ki jih boste lahko uporabili pri svojem delu sproti vsak dan. Prav tako boste lahko same primere na katerih boste delali vzeli iz vašega poslovnega okolja, tako bo vaše podjetje tokom vašega študija pridobilo brezplačne nasvete iz individualnih in timskih nalog med študijem. Tudi zaključna naloga lahko temelji na projektu oz. izzivu, ki ga želite rešiti v vašem podjetju.

Tako pri krajših nalogah tokom predmetov kot tudi v zaključni strokovni nalogi boste lahko nenehno predlagali izboljšave v vaši organizaciji.

Kontrolna vprašanja za konec

 • Ali veste s kom boste govorili? Ali ste razmislil o različnih možnih reakcijah delodajalca?
 • Ali ste izvedeli za uradne politike vaše organizacije glede financiranja študija ali programov?
 • Ali ste se povezali z drugimi v svoji organizaciji, ki študirajo ali so diplomanti primerljivih programov?
 • Ste se odločili za najboljši čas, da naredite prvi korak pri delodajalcu?
 • Ali veste vse o prednostih, ki jih bo ta program prinesel vašemu delodajalcu?
 • Ali poznate svoj pogajalski položaj in kompromise, ki ste jih pripravljen sprejeti?
 • Ali imam pripravljen plan b in c, v kolikor bo odgovor 'ne'?

Bodite vztrajni in se zavedajte, da je kakovostna in izobražena delovna sila ključnega pomena za dolgoročni uspeh vaše organizacije. Vaša naloga je zato, da uskladite svoje cilje s cilji vaše organizacije. Ocenite prednosti in prepričajte svojega delodajalca, da je dragocen partner za vaš študij in diplomo.

Zakaj izbrati študij na DOBA Fakulteti?

Večina študentov kot največjo konkurenčno prednost DOBA Fakultete ocenjuje online študij in njegovo primernosti za vse, ki študirajo ob delu; praktičnost znanja na naši fakulteti s sledenjem najsodobnejšim trendom in praktične predavatelje ter celostno podporo študentom, ko jo nudimo med študijem.

Za našo fakulteto se odločajo študenti, ki si želijo izboljšati zaposlitvene možnosti, napredovati v karieri in vsi, ki si želijo osebnega razvoja. 64% naših študentov po diplomi napreduje, prejme višjo plačo ili menja službo (zadnjega bolje, da delodajalcu ne omenjate J).


Viri:

 • Internetni vir: (dostop 16.7.2018)
 • Internetni vir: (dostop 7.7.2018)
 • Internetni vir: (dostop 15.6.2018)
Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo