DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Kakšno bo naše delo čez pet ali osem let?

28. september 2017
Bo naše delovno mesto sploh še obstajalo? Kakšne bodo spremembe v panogi, kjer delujemo? Bomo zmogli dohajati spremembe?

Dejstvo je, da resnično ne vemo več z gotovostjo, kaj prinaša prihodnost. Kar zagotovo vemo, je, da se delovna okolja spreminjajo hitro in intenzivno ter da bomo to, kar počnemo danes, v prihodnosti počeli bistveno drugače. Enega poklica, ene službe za vse življenje več ni.

Ameriška raziskava vladne agencije za delo je na primer pokazala, da povprečen Američan med 18. in 46. letom zamenja 11 služb. V Evropi je ta številka nekaj nižja, a trend ni nič drugačen.

Kako se torej lahko pripravimo na prihodnost?

Pomembno je uravnati naše znanje in kompetence s potrebami trga in delodajalcev prihodnosti. Letošnje Poročilo o prihodnosti poklicev Svetovnega ekonomskega foruma navaja, da se bo v naslednjih petih letih 35 % znanj in kompetenc, ki jih danes ocenjujemo kot pomembne v delovnih okoljih, spremenilo. Nekateri poklici bodo izginili, drugi se bodo razvijali. Poklici, ki jih danes sploh še ne slutimo, bodo postali vsakdanjost.

Katera znanja in kompetence pričakujejo v prihodnosti globalni zaposlovalci in katera slovenski menedžerji?

Delujmo proaktivno in skrbimo za svoj profesionalni razvoj

Spremembe ne bodo čakale na nas, temveč se bodo preprosto zgodile. Za profesionalni razvoj nam je na voljo veliko možnosti – od najrazličnejši krajših usposabljanja v obliki delavnic, seminarjev, treningov … do celovitejših izobraževalnih programov, v katerih je poudarek prav na razvoju prenosljivih mehkih znanj. 
Dobra novica je tudi ta, da nam sodobne tehnologije omogočajo izobraževanje, ki ga lahko uspešno združujemo s svojimi delovnimi in osebnimi obveznostmi. Online študij je pisan na kožo vsem, ki potrebujemo v naših polnih urnikih več prožnosti in možnosti prilagajanje izobraževalnega ritma.

Kreativnost, ustvarjalnost, sodelovalnost in čustvena inteligenca. To bodo ključne karierne prednosti posameznika v prihodnosti.  

Zavedati sem moramo, da  le z nenehnim strokovnim razvojem ostajamo v koraku s časom in zanimivi za zaposlovalce. Ob vsem tem pa nikar ne pozabimo, da moramo poskrbeti tudi za lastno dobro počutje in optimalno delovanje.

Uporabljeni viri:

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo