DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Kateri študij je pravi zame?

22. januar 2018
Ko ste otrok vas nenehno sprašujejo "Kaj želiš postati, ko odrasteš?" In rečemo gasilec, učitelj, frizerka, glasbenik, … Takrat vsi poznamo odgovor na vprašanje, saj kot otroci ne vemo ničesar o delu, življenju in karieri, zato izberemo poklic, ki ga imamo radi in za katerega mislimo, da bo zabaven.

In potem odrastemo …

Življenje se kar naenkrat zgodi in preden se zavedamo, počnemo nekaj drugega, ki je mogoče blizu temu kar smo želeli, vendar ne ravno čisto to kar smo si predstavljali, da bomo počeli. 

In zdaj ste tukaj, stari 20, 30 ali 40 let in spet imate možnost izbire, izbire nečesa kar vam je všeč.

Tokrat se zavedate, da odgovor na vprašanje Kateri študij je pravi zame zahteva večjo zrelost in bolj premišljen odgovor. Z izbiro namreč prihaja odgovornost in tudi posledica.

Ključno je, da izberete program študija pametno, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, da bo izbira čim lažja.

Začnite na koncu

Stephen R. Covey, avtorica sedmih uspešnih ljudi, pravi Začnite s ciljem v mislih, z jasno vizijo kam želite iti in kako to izpeljati, šele takrat lahko svoj cilj tudi uresničite. Kot končni cilj si predstavljajte sebe na dan diplomiranja, z diplomo v roki, predstavljajte si vas na delovnem mestu, ki si ga želite, kaj na tem mestu počnete? Na katerem področju delate? Kdo so vaši sodelavci? Kaj vas osrečuje? Zožite svojo izbiro tako da pripravite seznam področij, kjer bi želeli delati ali delovna mesta kjer se vidite.

Razmislite o tem, kaj imate radi

Obstaja star pregovor: »Izberite delo, ki ga boste imeli radi in v življenju vam nikoli ne bo treba delati niti dneva.« Razmislite o vseh stvareh, ki jih imate radi, kateri so vaši hobiji, izkušnje in vaše želje. Uporabite ta načrt za karierno načrtovanje. Na podlagi tega izberite stopnjo programa in študijski program, ki ustreza vašim strastem.

Pomen izbire

Zavedati se moramo, da sami prevzemamo odgovornost za to, kdo smo in kdo želimo postati, ne glede na to kaj nam je bilo položeno v zibelko - kateri etnični skupini pripadamo, kako smo inteligentni, kateremu socialno-ekonomskem statusu pripadamo. Izbira je vaša.

Ne dovolite, da zunanji vplivi, kot so mnenja drugih, informacije iz medijev, informacij eo temu v katerih panogah so najboljše plače, … vplivali na vašo odločitev.

Dobro preučite vse možnosti in bodite drugačni

Založite se z informacijami in dejstvi, preden se odločite za višjo izobrazbo. Pogovorite se z ljudmi, ki so študirali, naj vas zanimajo njihove izkušnje, zadovoljstvo, poiščite tudi nasvete svetovalcev za študij.

Naredite vse, da boste v celoti razumeli študijski program, ki vas zanima, način študija, preglejte predmete, preučite različne fakultete in izberite na koncu najboljšo možnost.

Ne ozirajte se na tradicionalne nasvete o tem kakšne so možnosti zaposlitve, ne ozirajte se na gospodarske spremembe, saj se lahko priložnost pokaže ne glede na vse. Pred leti poklici, kot so tržnik internetnega prostora ali svetovalec za družbene medije sploh niso obstajali.

Razmislite o vašem trenutnem položaju

Medtem ko je iskanje sreče lahko dobra stvar, se je pri odločanju katera stopnja izobrazbe in kateri študijski program je pravi za vas, smiselno osredotočiti tudi na to, ali že imate kak opravljen izpit iz preteklega obiskovanja fakultete ali višje šole. Izpiti se vam lahko na novi smeri priznajo oz. morda nadaljujete na že začeti smeri tam, kjer ste končali.

Vir: Internetni vir: http://www.franklin.edu/blog/which-college-degree-program-is-right-for-me-get-help-here/ (17.1.2018) 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo