DOBA znanja

Spremljajte naše novice
Objavljeno v: Članki

Pomen vrednot: Zakaj so vrednote ključne za uspeh in zadovoljstvo

09. maj 2023

Naše izbrane vrednote so nekaj, čemur priznavamo višjo načelno vrednost in posledično vsebinam, ki jih podpirajo, dajemo v življenju prednost. Ravno tako se raje družimo z ljudmi, ki z nami delijo iste vrednote. V delovnih okoljih pa s sodelavci, s podobnimi vrednotami tudi bolje sodelujemo in dosegamo višje cilje.

Ko poznate svoje vrednote boste:

  • hitreje prišli do svojega cilja,
  • delovali skladno s svojim osebnim razvojem,
  • se lažje odločali in
  • samozavestno delovali, ker boste v sebi verjeli, da delate točno to v kar verjamete.

Vrednote so tisto, kar nam daje smisel in usmeritev v življenju. So temeljna prepričanja o tem, kaj je prav in kaj narobe, kaj je pomembno in kaj ni. Naše vrednote oblikujejo naše odločitve, naše odnose in našo osebnost. Vrednote so ključnega pomena za uspeh in zadovoljstvo v življenju.

  1. Vrednote oblikujejo naše odločitve:

Naše vrednote so tisto, kar nam pomaga pri sprejemanju odločitev. Ko se znajdemo v težkih situacijah, naše vrednote nam dajejo smernice, kaj je prav in kaj ni. Če so naše vrednote jasne in dobro definirane, lahko lažje sprejemamo odločitve, ki so v skladu s tem, kar je za nas pomembno.

  1. Vrednote vplivajo na naše odnose:

Naše vrednote vplivajo tudi na naše odnose z drugimi ljudmi. Če imamo skupne vrednote s prijatelji, družino in sodelavci, lažje sodelujemo in se razumemo. Če pa so naše vrednote v nasprotju z drugimi ljudmi, lahko pride do konfliktov in nesoglasij.

  1. Vrednote so ključnega pomena pri izbiri kariere:

Naše vrednote lahko vplivajo tudi na izbiro naše kariere. Če so naše vrednote usmerjene v pomoč drugim ljudem, lahko izberemo kariere, ki nam omogočajo, da pomagamo drugim. Če pa so naše vrednote usmerjene v ustvarjanje denarja, bomo verjetno izbrali kariere, ki nam omogočajo, da zaslužimo več denarja.

  1. Vrednote so ključne za uspeh in zadovoljstvo:

Vrednote so ključne za naše zadovoljstvo in uspeh v življenju. Ko živimo v skladu s svojimi vrednotami, smo bolj samozavestni, bolj motivirani in bolj produktivni. Če pa živimo v nasprotju s svojimi vrednotami, se lahko počutimo nesrečne in nezadovoljne.

  1. Kako določiti svoje vrednote:

Če želite določiti svoje vrednote, se lahko povprašate kam gre vaš čas, vaš denar in vaša energija. Vprašate se lahko tudi kaj bi naredili, če bi imeli neomejeno časa, ali neomejeno denarja, kaj pa če bi imeli neomejeno energije.

Na koncu se vprašajte, kaj vam bi to prineslo? In odgovor na to zadnje vprašanje so vaše vrednote. Glejte, da jim boste sledili, le tako boste zares cenili sami sebe.


O predavateljici

Zinka Kosec, predavateljica na Dobi, ima 18 let izkušenj na področju izobraževanja posameznikov, zaposlenih in študentov.

Njena področja dela se dotikajo organizacije in vodenja različnih projektov ter izvedbe izobraževanj, seminarjev, delavnic in treningov. 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo