DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Zdrav manager = Uspešen manager

23. avgust 2017
Managerji imajo obdobje vzpona, vrha uspešnosti in nihanja na tej stopnji. Ko so na najvišji sposobnostni ravni, a je to obdobje na neki način zelo omejeno, lahko njihove psihofizične sposobnosti zelo nihajo.

Slovenski managerji vse prepogosto pozabljajo na vzdrževanje primerne fizične kondicije.

V tujini uspešni managerji skrbijo za svoje telo, za svoje počutje, kondicijo, ravnovesje ... Fizično, psihično in mentalno so tako močni, da stres lahko prenašajo. Povsem normalno in običajno je, da se managerji med delovnim časom rekreirajo, sproščajo, skrbijo zase in so tako bolj ustvarjalni, bolj uspešni. V svojih pisarnah imajo tekalne steze oz. so v poslovnih stavbah fitnesi, v katerih lahko v času odmora ali počitka opravijo trening. Velikokrat najamejo osebnega trenerja, ki med managerjevim delovnim časom pride v ta »službeni« fitnes, da opravita trening.

Manager mora skrbeti zase, redna telesna aktivnost, sproščanje stresa in ustrezna prehrana so obvezni, saj se na tak način obdobje moči oz. sposobnosti se daljša oz. podaljša, nihanj je manj. Ustvarjalnost je vsaj za petino boljša, odvisno od posameznika.

Slovenski managerji žal velikokrat nimajo fitnesa v poslovni stavbi oz. na delovnem mestu, zato svetujemo, da opravijo trening zjutraj, preden grejo v službo. Če manager torej prične z delom ob 7. oz. 8. uri, lahko trening opravi ob 5. oz. 6. uri, kar je za zelo zaposlene oz. zasedene managerje, ki imajo morda še družino in druge obveznosti, najbolj smiselno in smotrno. A če je organizacija časa dobra, se trening lahko opravi tudi med delovnim časom oz. po njem. Govorimo namreč o 3–4 vadbenih urah na teden, 1–2 konec tedna in 1–2 med delovnim tednom. Pomanjkanje časa ne sme biti izgovor.

Mnogi svetujejo razne vaje na stolu, ki so sicer dobrodošle, a so mnogo mnogo bolj smiselne vaje brez tega omejevalnega pripomočka, saj med delovnim časom že tako samo sedimo. Vse mišice, ki so odgovorne za stabilizacijo, za hojo, za gibanje, so na stolu neaktivne. Veliko bolj smiselno je s stola vstati stabilizirati hrbtenico in aktivirati kolk, kolenski sklep ter trebušne mišice. Opraviti je potrebno sklop 4–5 vaj 1–2 krat na dan, ki vzamejo približno 10–15 minut časa. Za te vaje se je dobro posvetovati s strokovnjakom, saj ni vsaka vaja univerzalna in primerna za vsakega. Samo strokovnjak lahko ugotovi zmožnosti, sposobnosti in omejitve posameznika in nato skupaj z njim določi cilje ter predpiše sklop vaj, ki so primerne prav zanj.

Uspešen in zdrav manager mora imeti urejeno tudi prehrano. In začeti mora že zjutraj. Zajtrk! Zajtrk je tisti, ki da energijo. Če je trening zjutraj pred službo, mora biti skromen zajtrk pred treningom (obrok naj bo lahek za prebavo, npr. beljakovinski napitek, skuta, jogurt), po treningu pa mora slediti bolj kompleksna malica. Dva obroka zjutraj pa že zagotavljata kapaciteto oz. energijo za vsaj prvo polovico dneva.

Managerji so obremenjeni, njihova naloga je prevzemanje velikih odgovornosti, skrbijo za veliko ljudi, za veliko denarja, so nenehno pod stresom ... V vsej naglici in ob vseh obveznostih pa nase pogosto pozabijo. Nič ne koristi uspešnemu managerju uspešno podjetje in veliko denarja, če se zaradi zdravstvenih razlogov obdobje vzpona in rasti (pre)hitro konča.

Le zdrav manager je tudi uspešen manager.

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo