DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Ženske in vodilni položaji

23. avgust 2017
Dejstvo je, da več žensk na vodilnih položajih pozitivno vpliva na konkurenčnost Evrope. Pozitiven vpliv je viden v večji donosnosti ter rasti podjetja (ugotovitve študij McKinsey in Ernst & Young).

In, kako so ženske zastopane na vodilnih položajih v Evropi in Sloveniji? Najdemo kakšne razlike?

V Evropski uniji je v tem trenutku zaposlenost žensk v primerjavi z moškimi za 13 % nižja. V upravnih odborih najpomembnejših delniških družb v Evropi je bilo leta 2014 14 % žensk. Odstotek se v primerjavi z letom 2010 ni povečal, čeprav v povprečju ženske dosegajo višjo izobrazbeno raven kakor njihovi moški kolegi.

In kako je pri nas?

V Sloveniji je v upravah v letu 2013 sedelo okoli 30 % ženskV Sloveniji je v upravah v letu 2013 sedelo okoli 30 % žensk, kar je več od povprečja v Evropski uniji. Kljub temu raziskave v Sloveniji kažejo, da ženske napredujejo počasneje, imajo nižje začetne plače, v primerjavi z moškimi  tudi njihove plače naraščajo počasneje. Prav tako so v spolno mešanih skupinah ženske le s težavo prepoznane v vlogi vodje, razen če gre za ženske kolektive.

Sheryl Sandberg, direktorica Facebooka, je v svojem TEDx govoru podala tri konkretne nasvete, kako se kot ženska uveljaviti na vodstvenem položaju:

  • Zmeraj se počutite enakopravne moškim kolegom, za konferenčno mizo je vaš prostor med njimi in ne za njimi.
  • Na svoji poslovni poti je dobro imeti podporo partnerja, družine, prijateljev – tako pri poslu kot tudi pri gospodinjskih opravilih.
  • Ne umikajte se v ozadje že leto ali več pred porodniškim dopustom, bodite aktivne do trenutka vašega odhoda. Če imate svoje delo rade in bi bile v njem rade uspešne, vam to ne bo predstavljalo težav.

V Sloveniji se prav tako lahko pohvalimo z odličnimi menedžerkami, ki uspešno vodijo podjetja, institucije in organizacije. Med njimi so: Pia Barborič Jurjaševič (Tobačna Ljubljana), mag. Jana Benčina Henigman (UniCredit Bank Slovenija), dr. Danijela Brečko (Planet GV), mag. Mirjana Dimc Perko (InCon), Aleša Kandus Benčina (Medex), Tanja Skaza (Plastika Skaza), Medeja Lončar (Siemens), Melanie Seier Larsen (Boston Consulting Group), Jasna Dominko Baloh (DOBA), Sonja Klopčič (dolgoletna samostojna podjetnica, menedžerka …).

Na Dobi, števliki 1 v online študiju, vsako leto v okviru gostujočih predavanj gostimo strokovnjakinje iz Slovenije in tujine.

Uporabljeni viri:

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo