DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Naredimo v letu 2017 še več za lastno motivacijo

29. september 2017
Ne glede na to, da je december čas veselja, obdarovanj in sreče, je hkrati tudi čas, ko z vso naglico želimo zaključiti vse naloge, da bi čim bolje vstopili v novo leto.

To pa lahko povzroči negativne lastne občutke. Zmanjka nam energije, zagona in moči za realizacijo aktivnosti. Ta občutek nemotiviranosti se nato lahko hitro razširi tudi na druge aktivnosti, ki jih moramo opraviti. Kako se temu začaranemu krogu izogniti? Samomotivacija je pri tem ključna.

In kako motivirati samega sebe?

  • Začnite preprosto: svoje delovno okolje opremite z motivatorji, majhnimi stvarmi, slikami, mislimi, verzi, ki vam bodo dale zagon za delo.
  • Vizualizirajte uspeh: z zaprtimi očmi za približno 5 minut vizualizirajte videz končnega rezultata in odličnost procesa. Možgani namreč ne razlikujejo med vizualizacijo in resničnostjo in imajo tako informacijo, da je naloga že opravljena. Zaradi tega je proces veliko lažji, hkrati pa vizualizacija uspešnega izida posameznika spodbudi, da sploh naredi dejanski korak.
  • Načrtujte vnaprej: vsak dan se osredotočite na svoje glavne prioritete in izdelajte seznam največ 3 do 5 aktivnosti za naslednji dan. Te nato razporedite v koledar, kakor zapišete tudi sestanke.
  • Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi: večkrat se sestanite z ljudmi, ki so pozitivni, motivirani, močni in občudovani. Kratki pogovor ob kavici ali samo pogovor preko komunikatorja in izmenjava idej, vam lahko pomaga doseči nov zagon za delo in reševanje vsakega izziva.
  • Spoznajte sebe: napravite si zapiske, kdaj ste motivirani in se počutite kot »super zvezda« ter kdaj vam motivacija peša. Kmalu boste odkrili vzorec večje in slabše motivacije in se boste sledni lahko izognili.
  • Spremljate svoj napredek: pripravite si preglednico aktivnosti vaših projektov in spremljajte svoj napredek. Spopadite se tudi z morebitnim neuspehom in premagajte ovire ter sledite svojemu zastavljenemu cilju. Vizualizirajte uspeh.
  • Spodbudite se z nagrado: nagrada ob zaključku projekta vam lahko pomaga pri motivaciji za dokončanje nalog (ali je to masaža, ali večerja s prijatelji, predstava ali izlet, …).
  • In na koncu - bodite pozitivni, razmišljate pozitivno: ni ga močnejšega »orožja« kot pozitivizem in pravilni odnos, pristop pri realizaciji zastavljenih ciljev. Tudi v manj prijetnih stvareh, poiščite nekaj pozitivnega, poučnega.

Samomotiviran posameznik je ne samo samoiniciativen in samostojen pri delu, ampak je zaradi omenjenega pripravljen prevzeti delo in pri njem vztrajati kljub oviram

Vas zanima, kakšna je raven vaše samomotivacije?

Rešite preprosti test (https://www.mindtools.com/pages/article/newLDR_57.htm) in ugotovite vaš rezultat. V kolikor vam le-te primanjkuje, naj vam zgoraj napisani koraki pomagajo k dosegu večje samomotivacije in dosega vaših ciljev.

Samomotivacija je ključna tudi za študijske in poslovne uspehe naših študentov in diplomantov online študija na dodiplomskih kot na magistrskih študijskih programihsaj morajo poleg družine, službe in še česa uspešno in redno tudi opravljati vse študijske zadolžitve.

Uporabljeni viri:

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo