DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Sedem (ne)resnic o online študiju

23. avgust 2017
Učimo se vse življenje. Danes to velja bolj kot kadarkoli prej. Ne glede na to, na katerem področju delamo, se stvari spreminjajo s tako naglico, da moramo svoje znanje sproti dopolnjevati.

Mit o online študiju #1: Med online študijem si sam

Vsekakor online študij zahteva določeno mero samodiscipline in odgovornosti, vendar v času študija nikoli niste sami, saj ste del online »družine« študentov, online mentorjev in profesorjev. Vsi skupaj študirate in komunicirate v virtualnem prostoru, ki je namenjen le študiju. Različne fakultete uporabljajo različne oblike virtualnih platform. Online študentje so v njih veliko bolj medsebojno povezani kot klasični študentje. V virtualnem prostoru poteka veliko interakcije – v forumih, klepetih, blogih, profesorjevem kabinetu, po e-pošti, internih klepetih …

Res pa je, da študent ostane tudi kdaj sam, zgolj s svojim računalnikom, v nenavadnih večernih urah.

Mit o online študiju #2: Online programi so lažji od klasičnih programov

Verjemite, google ni dovolj, da diplomirate online. J Dela v virtualnem prostoru, kjer poteka študij, je veliko in včasih celo več kot pri klasičnem študiju. Delo je praktično naravnano in tedensko je potrebno oddati več nalog, da uspešno zaključite predmet. Tedenske naloge se namreč seštevajo v končno oceno predmeta. Naloge so praktične in delate na realnih primerih iz prakse, pri čemer je potrebno predelati veliko online virov, da lahko nalogo uspešno opravite.

Kot tudi pri klasičnem študiju pa je zahtevnost predmeta seveda odvisna od več faktorjev, od predmeta samega, od nalog pri predmetu in tudi od profesorja, ki predmet uči.

Mit o online študiju #3: Online diplome delodajalci ne bodo jemali resno

Dejstvo, ki ga spregleda večina ljudi, je, da online programi trajajo popolnoma enako dolgo kot klasični programi, kar je vredno omeniti vašemu delodajalcu. Poleg tega ne boste izostajali iz službe in ne bo dodatnih potnih stroškov. Bolj kot način študija delodajalci zmeraj cenijo znanja, ki jih zaposleni med študijem pridobijo in s tem povečajo uspešnost institucije, kjer so zaposleni.

Res je, da nekatere fakultete ponujajo nekvalitetne online programe, vendar je večina mednarodno priznanih online programov zelo kvalitetnih in predvsem delodajalci v tujini se tega tudi zavedajo. Leta 2011 je v Evropi študiralo milijon in pol študentov online (vir: OECD, 2011), večina od teh je bila zaposlenih.

Mit o online študiju #4: Profesor pri študiju ne bo dostopen

Pri online študiju je profesor študentu veliko bolj dostopen zaradi velike izbire komunikacijskih kanalov, ki jih virtualni prostor za študij omogoča – forumi, profesorjevi kabineti, klepeti … Nekateri študentje profesorje kontaktirajo tudi preko skypa, Facebooka, Twiterja, LinkedIn-a ipd. Poleg profesorja vam je pri online študiju sedem dni v tednu na voljo tudi online mentor, ki spremlja vaš napredek, vas strokovno usmerja in odgovarja na vsa vaša vprašanja v zvezi z nalogami pri študiju. Da ne pozabimo ‒ nad vašim študijem bdi tudi menedžer programa, ki vas ob vaši morebitni odsotnosti pokliče in vpraša, ali potrebujete pri študiju kakšno pomoč. In ne nazadnje je tukaj tudi tehnična podpora za vse vaše morebitne tehnične težave.

Mit o online študiju #5: Pri online študiju se lažje goljufa

Raziskave kažejo, da goljufanje pri online študiju ni nič pogostejše kot pri klasičnem študiju. Obstajajo spletne strani, ki ponujajo pisanje seminarskih nalog in diplom proti plačilu. Vendar online profesorji in mentorji uporabljajo različne načine, tako tehnične, ki preverjajo plagiarizem, kot tudi pedagoške, saj je online študij zelo dinamičen in tako se lahko vsakega študenta posebej zelo natančno spremlja.

Pri testih, ki se izvajajo online, se uporablja programska oprema, ki študenta med pisanjem snema (tako prostor kot tudi njegov računalnik). To študentu v času reševanja online testa preprečuje brskanje po spletu in računalniških mapah ter zagotavlja, da v prostoru ni druge osebe oziroma da študent ne uporablja prepovedanih pripomočkov, kot so npr. mobilni telefoni.

Mit o online študiju #6: Nedelovanje interneta je super izgovor

Večina online mentorjev in profesorjev ne bo upoštevala, da ste imeli težave z internetom oziroma z računalnikom, razen če boste to dokazali s potrdilom internetnega ponudnika. Na voljo je veliko računalnikov, npr. doma, v službi, na javno dostopnih internetnih točkah, imenovanih tudi cyber cafe …, ki omogočajo, da boste nalogo oddali v roku ali pravočasno pristopili k online testu.

Mit o online študiju #7: Online programi niso akreditirani in s tem ne prejmete veljavne diplome

Ta je delno resničen, saj nekatere institucije resnično niso akreditirane za izvajanje online programov, nekatere jih tudi ne izvajajo kvalitetno ali programe le imenujejo online programi, delo pa sploh ne poteka online, razen pošiljanja e-pošte med študentom in profesorjem, kar ni online študij.

Zmeraj zahtevajte dokazilo o akreditaciji online programa s strani fakultete oziroma se pozanimajte pri pristojni instituciji za akreditacije. Vsi študijski programi na Dobi so akreditirani in javnoveljavni.

Vas online študij zanima? V kolikor menite, da bi bil online študij primeren za vas, predlagamo, da kontaktirate naše strokovnjake za online študij, ki vam bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja – v živo ali online. J Z online študijem imajo že 15 let izkušenj, tako online študenti kot tudi kot svetovalci.

Uporabljeni viri:

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo