DOBA znanja

Spremljajte naše novice

Upravljanje s časom je ključno za uspešno in manj stresno življenje

10. oktober 2017
Ena od ključnih veščin in lastnosti, ki jo mora posameznik razviti, če hočete biti uspešen na katerem koli področju, je sposobnost dobrega upravljanja s časom. Uspešni ljudje namreč odlično upravljajo s svojim časom in so zato bolj produktivni, efektivni, hitreje napredujejo in več zaslužijo … hkrati pa imajo tudi čas zase …

Pogosto se nam morda zdi, da bi morali imeti dnevi več kakor 24 ur, saj nam nenehno primanjkuje časa. Nekatere raziskave se posvečajo prav temu, koliko dodatnega časa bi potrebovali na dan, da bi opravili vse potrebno. Spletni portal Sofeminine navaja, da si Britanke želijo, da bi dan bil daljši za 6 ur in 30 minut, Francozinje pa bi imele »zgolj« 3 ure in 36 minut več na dan, Nemke 3 ure in 24 minut.

Če pogledamo še podatke, ki se navezujejo na poslovni svet in ki jih je objavil O.K. Consulting, kar 54 % vodilnih dela več kot deset ur na dan; 71 % zaposlenih si delo običajno vzame domov; 75 % zaposlenih ponoči v sanjah podoživlja službo; 64 % zaposlenih ima občasna obdobja nespečnosti zaradi časovnih stisk v službi; 61 % zaposlenih je že večkrat odpovedalo ali preložilo dopust zaradi časovnih pritiskov v službi; 74 % vodilnih doživlja, da nimajo časa za družino.

71 % zaposlenih v Sloveniji si delo običajno vzame domov

Upravljanje s časom (angleški in bolj poznan termin time management) je zato ključno za uspešno in manj stresno življenje. Kako torej svoj čas razporediti tako, da ga bomo učinkovito izkoristili in bomo uspešnejši, efektivni in bomo dosegli več?

Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov:

 • Opredelite cilje: zapišite popolnoma vse, kar morate narediti in pripišite roke za realizacijo teh ciljev.
 • Postavite prioritete: niso namreč vse stvari tako pomembne, kot se zdijo na prvi pogled. Rangiranjte jih po pomembnosti, potrebnem času za izvedbo, ali je potrebno sodelovanje drugih ljudi, … Zlato pravilo upravljanja s časom je: Prioritetne naloge je potrebno opraviti prve.
 • Načrtovanje in urnik: pripravite si dnevne, kakor tudi tedenske in mesečne urnike z opravili. V kolikor delate na več mesecev trajajočem projektu, pripravite tudi letni načrt. Listo dnevnih opravil je najbolje pripraviti ob zaključku delovnega dne, tako da nov dan pričnete z začrtanimi aktivnostmi. In še nasvet: občasno v urnik vnesite postavko »čas zase« :)
 • Celotno pozornost posvetite nalogi, ki jo trenutno opravljate: ko pričnete opravljati nalogo, vse ostale moteče faktorje izničite (ugasnite pogovorna okna na računalniku, utišajte telefon, …) in se 100 % posvetite zastavljeni nalogi.
 • Naučite se reči »ne«: v kolikor si zadate preveč aktivnosti, vam bo čas primanjkoval. Presodite, katerim priložnostim se boste odpovedali.
 • Ključne, vsakdanje naloge naj postanejo navada: tako vam bo vsakodnevna rutina in navada omogočala lažjo realizacijo nalog.
 • Kontrolirajte svoje aktivnosti: naloge, ki ste si jih zastavili, dosledno opravljate in upoštevajte zastavljene cilje ter roke. Redno preverjajte, ali se zastavljenih ciljev in rokov držite.
 • Ne pozabite na telovadbo, gibanje in zdravo prehrano: saj veste, »Zdrav duh v zdravem telesu«.

V jesenskem času, po dopustih, intenzivno razmišljamo o aktivnostih, ki jih bomo po poletju izvedli, novih ciljih, ki si jih postavimo … Se bomo lotili novega športa, morebiti udeležili kakšnega tečaja ali ponovno pričeli s študijem …

Za vse bodoče študente online študija smo pripravili še nekaj dodatnih usmeritev za obvladovanje časa:

 • Seznanite se s celoletnim urnikom: na začetku študijskega leta preverite, kateri predmeti vas v tekom študijskem letu čakajo na urniku in kdaj. Tako boste tudi vedeli, kdaj imate prosto in čas za počitek.
 • Pregled tedenskih aktivnosti: ob pričetku vsakega predmeta preverite vaše aktivnosti in roke za oddajo nalog. Na osnovi teh si pripravite razpored tedenskih zadolžitev.
 • Določitev stalni termin za učenje: vsak dan namenite nekaj časa študiju in tega vključite tudi v svoj dnevni razpored. Ta čas naj bo v naprej določen (tako kot imate termin za telovadbo). S pomočjo stalnega termina boste vzpostavili rutino in učenje bo veliko lažje.
 • Seveda vsi že prej navedi nasveti za obvladovanje časa veljajo tudi pri študiju. :)

Ti drobni triki vam bodo v veliko pomoč, ko boste postali študenti naših dodiplomskih ali magistrskih študijskih programov. Na DOBA Fakulteti pa naše programe izvajamo tudi v online obliki, s čimer boste pridobili dodatno na času in privarčevali denar: ni voženj, ne iščete parkirnega prostora, ni potnih stroškov … študij se odvija 100 % online v virtualnem okolju.

Uporabljeni viri:

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo