Novice

Spremljajte naše novice
20. maj 2020

David Taylor (Businet) o virtualnem projektu Hack the Waste 2020

David Taylor je generalni direktor mreže Businet, mreže visokošolskih ustanov, v katero je vključena prav tako DOBA Fakulteta. Njegova vloga v mednarodnem virtualnem hackathonu Hack the Waste 2020 je bila predsedovanje žiriji strokovnjakov, ki so spremljali in ocenjevali delo študentov v mednarodnih timih.

David Taylor (Businet) v sodelovanju z DOBA FakultetoNjegove misli o že tretjem virtualnem hackathonu

»Pred pandemijo COVID-19 so obstajale ocene, da 95 % študentov po vsem svetu v okviru študija ne bo moglo sodelovati v mednarodni mobilnosti. Na splošno velja, da je mednarodna izkušnja v okviru študija izjemno pomembna, če ne že bistvena, saj študente pomaga pripraviti na svet globalizacije v poslovanju. Glede na to, da samo 5 % študentov sodeluje v dejavnostih izven svoje države, moramo najti rešitev, ki bi preostalim 95 % omogočila, da izkoristijo iste prednosti. Zato je nujno najti način, kako temu delu študentov zagotoviti mednarodno izkušnjo in virtualni projekti so eden izmed načinov za to.

Od začetka krize, povezane s COVID-19, se je mobilnost skorajda zaustavila. Tako trenutno iščemo rešitve, kako izvesti mednarodne dejavnosti brez fizičnega stika. Tako se je povečala vrednost virtualnih dejavnosti, ki zagotavljajo mednarodne priložnosti. Te dejavnosti so način, kako predstaviti kulturne in praktične razlike ter kako ustvariti trajnostno mrežo za študente.

Znak, da je dogodek Hack the Waste res dobro organiziran, je, da je tretja izdaja projekta Hack the Waste tekla izjemno gladko, za kar sta zaslužna izjemna organizacija in predanost organizatorjev. 24-urni dogodek bo vedno prinesel številne izzive, ampak večina udeležencev se je z njimi soočila ali pa jih celo ni opazila.

Zamisel dela v mešanih skupinah ljudi različnih narodnosti, kulturnega in družbenega ozadja ni nova. Pa vendar ta projekt dodaja nove dimenzije časovnih razlik, utrujenosti in intenzivnosti. Zdi se, da so se študentje izjemno dobro spoprijeli s temi izzivi in se nanje odzvali.

Sodelovali so resnično ljudje različnih narodnosti, starosti in spola, tako v študentskih ekipah kot tisti, ki so pomagali z izvedbo projekta (organizatorji, žirija, trenerji in mentorji). To je idealen scenarij. Prepogosto se namreč zgodi, da v projektih dominira ena narodnost ali pa en spol študentov.

Glede na zadane naloge in čas, ki so ga imeli na voljo, so rezultati večine skupin izjemni. Sposobnosti predstavitve posameznikov so jasno bile drugačne, ampak dejanska uporaba tehnologije za predstavitev je bila sijajna. Takšni rezultati so možni samo z dobrim skupinskim delom. Vloga trenerjev in mentorjev za vzbuditev sodelovanja in povezanosti v skupini je bistvenega pomena.

Sam dogodek traja 24 ur, ampak nikakor ne gre prezreti, koliko priprave je bilo narejene vnaprej. Analiza po dogodku bo poudarila pozitivne stvari in ponudila alternativne rešitve za izzive, s katerimi smo se spopadli. To analizo bomo nagradili in uporabili pri prihodnjih dejavnostih.

Resnično občudujem organizatorje in sodelujoče v tem dogodku. Njihova izjemna predanost je bila očitna in celoten dogodek je bil prežet z izjemno pozitivnostjo. Izvrsten dogodek in bilo mi je v čast, da sem lahko sodeloval.«

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli