Novice

Spremljajte naše novice
09. marec 2021

Izbrana je najboljša magistrska naloga s potencialom inovacije v letu 2020!

Na DOBA Fakulteti s ciljem spodbujanja kakovostne strokovne in raziskovalne dejavnosti študentov, ki je usmerjena zlasti v inovativnost in iskanje konkretnih inovativnih rešitev, že tradicionalno izbiramo najboljše magistrske naloge.

V izbor se je letos uvrstilo 9 magistrskih nalog, ocenjenih z 10, med katerimi je tričlanska komisija (doc. dr. Marina Letonja, doc. dr. Tomaž Klobučar in doc. dr.  Branko Škafar) izbrala najboljšo.

Nagrado za najboljšo magistrsko nalogo s potencialom inovacije v letu 2020 je prejel diplomant magistrskega študija Mednarodno poslovanje, Danilo Kovačič, za nalogo z naslovom NAČINI UPORABE »BLOCKCHAIN« TEHNOLOGIJE V  DECENTRALIZIRANI OSKRBI Z ELEKTRIČNO ENERGIJO  IZ OBNOVLJIVIH VIROV - ANALIZA PRIMERA SLOVENIJE pod mentorstvom doc. dr. Tomislav Rozmana.

Magistrska naloga z naslovom 'Načini uporabe »Blockchain« tehnologije v decentralizirani oskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov - analiza primera Slovenije ' je zanimiva naloga s področja uporabe novejših informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter novih poslovnih modelov v energetiki.

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov se kaže kot ena od priložnosti za lažje premagovanje izzivov pri vključevanju razpršenih obnovljivih virov energije v elektroenergetski sistem. Diplomant v nalogi temeljito obravnava različne možnosti uporabe te tehnologije v energetiki, izlušči dobro prakso v tujini in predstavi stališče slovenskih deležnikov o tej tehnologiji.

Naloga kot celota predstavlja pomemben prispevek k razumevanju področja. Rezultati naloge bodo uporabni za vse, ki iščejo načine za izboljšavo obstoječih procesov v energetiki, predvsem na področjih upravljanja z omrežjem, e-mobilnosti, avtomatizacije, optimizacije in merjenja. Ugotovitve naloge je možno uporabiti kot podlago za nadaljnje raziskave obravnavane teme z namenom boljšega razumevanja družbenih, tehnoloških in ekonomskih posledic uvajanja tehnologije veriženja podatkovnih blokov v energetiki.

Danilo Kovačič o svoji magistrski nalogi pravi:

»Magistrsko nalogo razumem kot neki zrelostni mejnik, mejniki pa se ne dosegajo zlahka. Kot bi rekel JFK: »… ne zato, ker je enostavno, ampak zato, ker je zahtevno, zato ker bo ta mejnik merilo našega znanja, volje in sposobnosti«. 

Kot jaz razumem globalne trende, je glavni izziv civilizacije globalno segrevanje in rešitev zmanjšanje izpustov TGP. Ta cilj je zelo konkretiziran in za Slovenijo zavezujoč v okviru regulative EU. Stremimo k družbi brez izpustov do leta 2050. Za doseganje tega cilja pa mora vsak od nas prispevati svoj delež.

Takrat sem bil ravno v fazi odločanja o nakupu sončne elektrarne, kar bi bil moj delež, zato sem se zavedal in spremljal, kaj so izzivi, s katerimi se soočajo skrbniki prenosnega in distribucijskega omrežja zaradi uvajanja razpršenih obnovljivih virov. Ko sem naletel na članek o veriženju podatkovnih blokov, ki se za razliko od večine objav na to temo ni ukvarjal s kripto valutami, ampak z nečim, čemur so rekli »pametne pogodbe«. To je bil moj Eureka trenutek in odločitev o temi magistrske naloge.

Pri odločitvi je igral pomembno vlogo tudi doc. dr. Tomislav Rozman, s katerim sem pri študiju imel odlično izkušnjo: njegov stil je spodbujanje radovednosti študentov in usmerjanje radovednega uma v pravo smer. Kasneje sem ga izbral za mentorja pri mag. nalogi in rezultat je bil nagrajen kot »Najboljša magistrska naloga s potencialom inovacije v letu 2020«! Temu ni kaj dodati.

Namen naloge je bil postaviti priložnosti, ki jih nudijo nove tehnologije, v kontekst izzivov globalnih megatrendov, nakazati možne rešitve in predstaviti stališče deležnikov v EES do uvajanja blockchain tehnologije v elektroenergetiko.

Ugotovitve naloge je možno uporabiti kot podlago za nadaljnje ali iz drugega zornega kota izvedene raziskave obravnavane teme z namenom boljšega razumevanja predvsem družbenih, tehnoloških in ekonomskih posledic uvajanja blockchain tehnologije v energetiko. Pri tem ciljna publika ni toliko tehnična strokovna javnost s področja energetike, ker raziskava ni usmerjena v strogo tehnične vidike blockchaina, ampak bolj splošna zainteresirana javnost, ki se sicer zaveda obstoja blockchaina, ampak prav daleč onkraj kriptovalut ne vidi možnih načinov uporabe.

Ker elektroenergetika ni moje strokovno področje, veriženje podatkovnih blokov in pametne pogodbe pa je zelo mlado in bliskovito razvijajoče se področje, je bila naloga zelo zahtevna, tako časovno, strokovno kot čustveno. Z zelo obsežnim študijem virov in literature, s spoznavanjem tehnološkega delovanja EES, iskanjem dobrih praks iz tujine in analizo prenosljivosti v slovensko okolje, identificiranjem deležnikov in izvedbo ankete med njimi sem se počasi prebil do cilja. Na koncu sem bil izčrpan, a zadovoljen z rezultatom.

Dejstvo, da je DOBA Fakulteta prepoznala in nagradila moj izbor težje poti in prepoznala potencial magistrske naloge za inovacije, mi je veliko zadoščenje in zadovoljstvo.«

Iskreno čestitamo za najboljšo nalogo s potencialom inovacije in želimo veliko uspeha z uresničevanjem novosti ter z nadaljevanjem izobraževanja na doktorskem študiju.

Več informacij Linkedin Danilo Kovačič

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli