Novice

Spremljajte naše novice
08. junij 2021

Dekan DOBA Fakultete: Razlogi za optimizem so

Tudi slovensko gospodarstvo se ne da. Medtem ko smo še na začetku prejšnjega meseca lahko brali o relativno slabših gospodarskih podatkih za Slovenijo v primerjavi z drugimi članicami EU, najnovejši podatki dajejo nove razloge za optimizem.

Tako je OECD izboljšala izglede za gospodarsko rast v Sloveniji na 3,5 odstotka že v letošnjem letu. Še bolj optimistična pričakovanja za našo državo pa so napovedali za leto 2022, ko bi naj naš BDP znova porasel za 4,6 odstotka.

Nedvomno je to učinek vladnih ukrepov, kjer se Slovenija ni mnogo razlikovala od ostalih članic EU. Predvsem pa optimistična predvidevanja temeljijo na robustnosti oziroma trdoživosti gospodarstva. S tem smo tudi v Sloveniji pokazali, kakšne so koristi tržnega gospodarstva in predvsem odprtih trgov, ki edini lahko v kratkem času sprejmejo in nagradijo produktivnejše in tiste, ki uspešneje spremljajo tehnološke spremembe in zahteve na trgu dela.

Seveda še ne moremo govoriti o letu debelih krav in tudi nadaljnji potek stvari, na katere vpliva pandemija, ne zna predvideti nihče. Omenjena gospodarska gibanja pa lahko razumemo vsaj kot premor in čas, da znova zajamemo zrak in sprejemamo odločitve za naprej. Naložbe, ki smo jih predvideli, a so morale počakati zaradi negotovih razmer, sedaj vendarle dobivajo jasnejše obrise. Pri tem pa moramo seveda spet razmišljati na prihodnost. Kot vemo, bo ta od posameznikov in seveda od podjetij zahtevala čim večjo fleksibilnost in s tem ustrezne kompetence. Torej je čas, da spet lahko razmišljamo o naložbah, ki imajo za našo prihodnost velik pomen – to pa so naložbe v znanje.
 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli