Novice

Spremljajte naše novice
15. maj 2019

Drugi mednarodni Hackathon DOBA Fakultete

Mednarodni virtualni projekt Hack The Waste je študentom omogočal delo v mednarodnih interdisciplinarnih timih.

Za skupino študentov in študentk DOBA Fakultete iz Slovenije, Hrvaške in Srbije je razburljiv začetek maja. Udeležili so se mednarodnega virtualnega projekta International Innovation Hackathon: Hack The Waste, ki smo ga organizirali skupaj s UC Leuven – Limburg (Belgija), ITversity Belgium Campus (Južna Afrika), Fontys University of Applied Sciences (Nizozemska), BA School of Business and Finance (Latvija).

24 ur, brez prestanka

Mednarodni timi Garbage Collectors, The PLANet, Ocean's 6, New Order, Eco Ninjas, iRat, Lucky 7, Trash Pandas so uspeli celoten proces od ideje, preko poslovnega načrta, marketinške kampanje in nato do rešitve/prototipa, izpeljati v štiriindvajsetih urah. Njihove rezultati so bili izjemni, med drugim videoigre, ki izobražujejo o pomenu recikliranja, aplikacij, ki omogočajo upravljanje z viški hrane, rešitev, ki potrošnike spodbujajo k nakupu produktov, pakiranih v okolju prijaznih embalažah …

Žirija, ki so jo predstavljali učitelji in strokovnjaki iz podjetja Ausy, a Randstad Company, ki je dogodek tudi podprl, je kot zmagovalno razglasila rešitev GreenMoney tima iRat.

Njihova rešitev je algoritem, namenjen integraciji v motivacijske programe obstoječih partnerskih trgovin (npr. kartice zvestobe), preko katerih so kupci nagrajeni za nakup okolju prijaznih izdelkov. Ta izdelek bo kupcem, ki kupijo »zelene izdelke«, omogočil možnost pridobivanja dodatnih točk. Nagrade pa bodo odvisne od povprečne mesečne prodaje posameznega izdelka in tega, kako »zelen« je posamezni izdelek.


iRat pravijo: »Naša vizija je spremeniti vedenje potrošnikov, ozaveščati o vrstah embalaže, ki se uporabljajo za izdelke in njihovih učinkih na okolje, naše rešitve vpeljati v trgovine in nenazadnje povečati učinkovitost trgovin. Naša strategija je posredno povezati in vplivati na potrošnike preko trgovskih verig. Idealen bi bil vstop v eno večjo trgovsko verigo, ki bi ji svetovali, kako GreenMoney podjetja iRat lahko izboljša njihovo konkurenčno prednost. GreenMoney je edinstven model, saj je njegov cilj izkoreniniti plastiko, ki je ni mogoče reciklirati, od zgoraj navzdol, namesto da bi ljudem samo govorili, naj je ne kupujejo. Če bomo vplivali na nakupovalne navade, bomo navsezadnje vplivali na tržišče. Kupci bodo pridobili točke za nakup zelenih izdelkov v izbranih trgovinah.«


V mednarodni virtualni projekt je bilo vključenih 58 študentov, od tega 16 motiviranih študentov DOBA Fakultete dodiplomskih in magistrskih programov. Svoje delo so opravili odlično in se dobro spoprijeli z vsemi izzivi, ki so jim prišli na pot.  

Tovrstni virtualni mednarodni projekti so ključen element internacionalizacije doma in študentom omogočajo delo v mednarodnih in interdisciplinarnih timih, pridobivanje novih znanj, dostop do tujih učiteljev, razvoj medkulturnih in digitalnih kompetenc, priložnost izboljšanja znanja angleškega jezika, nova poznanstva in seveda pomembno referenco (mednarodni certifikat).

Drugi mednarodni Hackathon DOBA Fakultete     DOBA Fakultete in Drugi mednarodni Hackathon      Udeleženci na mednarodnem Hackathonu     Na Hackathonu tudi študenti DOBA Fakultete

>> Fotogalerija

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli