Novice

Spremljajte naše novice
27. september 2022

Erasmus praksa: Na Portugalsko po nova znanja

Študentka programa Marketing, družbeni mediji in odnosi z javnostmi je strokovno prakso opravljala na Portugalskem, kjer je nabirala znanje in izkušnje na področju marketinga.

Lara Radkovič je svojo prakso opravljala v organizaciji Erasmus Life Lisboa.

„Prakso sem opravljala v podjetju Erasmus Life Lisboa (ELL). Gre se za neprofitno organizacijo katere cilj je ustvariti občutek domačega okolja z nepozabno izkušnjo za mednarodne (Erasmus) študente. Moj naziv je bil 'Marketing Assistant & Social Media Trainee'. Imela sem različne obveznosti, te so se razlikovale glede na mesec, saj sem prišla prav takem obdobju, ko se junija semester zaključuje, avgusta pa zopet začne. V juniju sem sodelovala še na zadnjih dogodkih, julija pa sem predvsem počela pisarniška dela in delo na računalniku.

Pomagala sem z računi (keyinvoice program), Turitop (booking sistem, ki se uporablja za booking dogodkov, tu sem ustvarjala dogodke za prihajajoči semester), Wordpress (sistem za upravljanje vsebin – eno iz med ljubših opravil. Pred začetkom novega semestra smo namreč preoblikovali spletno stran in ji dali nov videz), kreativno delo v Canvi (večina objav na Instagram-u, Facebook-u in spletni strani je narejenih s tem programom), sprejemanje klicev, odgovarjanje na sporočila, delo v Excelu itd. Julija in avgusta se je obseg dela povečal, praktikantk nas je bilo le 3-4, dela pa za mnogo več ljudi.

Bil je izziv, ampak pomemben izziv, saj sem lahko preizkusila koliko pritiska premorem in če sem res dobra v opravljanju več del hkrati, kot mislim da sem. Moram se pohvaliti, da sem delo uspešno opravila. Avgusta smo prav tako začeli s pospešenim objavljanjem vsebin na Facebook in Instagram.

Delala sem ogromno z Meta Business Suite, ki omogoča planiranje objav tedne vnaprej, ta program nam je omogočil boljšo organizacijo in planiranje objav – objave na Instagramu morajo slediti določenemu vzorcu. Delali smo predvsem na Apple računalnikih, kar je bila prav tako super izkušnja, saj sem vajena Windows programa, ki se precej razlikuje od iOS-a. Pisarna se je delila na 'front' in 'back' office. Če sem bila v front office sem delala predvsem s študenti in sicer, pomagala sem jim pri integriranju v okolje, predstavila sem jim prednosti članstva ELL, pomagala sem jim s portugalskim NOS operaterjem, razložila sem kako lahko odprejo bančni račun, kako dobijo mesečno vozovnico, pomagala sem s pošiljanjem paketov in prtljage nazaj domov z Eurosender-jem (s katerim imajo partnerstvo) rezervirala sem izlete ali dogodke za njih, kar pomeni, da sem vodila tudi blagajno, kjer je bil ob koncu dneva potreben zaključek (POS terminal).

V back office, meni ljubši, sem se ukvarjala s promocijami in družbenimi mediji. Imeli pa smo še delo na dogodkih, izletih in zabavah. Lahko si bil glavni organizator ali osebje, vloge je dodeli mentor oziroma koordinator. Največkrat sem se znašla v vlogi glavne organizatorke, moje obveznosti so bile priprave na dogodek – material, ustvariti in obvestiti študente v WhatsApp skupini o pomembnih podatkih kot je zbirna točka in čas, prav tako obvestiti tim (osebje in prostovoljce) o zbirni točki in času ter dodeliti naloge (npr. kdo bo delal na check in-u, kdo bo zadolžen za slike, kdo je zadolžen za efektivno odgovarjanje na vprašanja, ki jih študentje tekom dogodka postavljajo prek WhatsApp-a in še in še).

Izmenjava mi je omogočila več interakcije z ljudmi, s katerimi drugače najverjetneje nikoli ne bi niti imela priložnosti vzpostaviti stika. Ni važno kako močno misliš, da si odprta oseba, vedno imamo v kotičku možganov pospravljene predsodke oziroma ideje o ljudeh iz različnih držav in kultur. Izmenjava kot je Erasmus, je odlična priložnost, da te ideje spremenimo. V času izmenjave je po mojem mnenju tudi potrebno, da raziščemo še druge dele države, ne le mesto, v katerem študiramo/ delamo. V mojem primeru, poleg Lizbone, sem raziskala še druga mesta - Sintra in Cabo da Roca (najbolj zahodna točka v Evropi), Óbidos, Nazare, Coimbra, Porto, Berlengas … Po arhitekturi, hrani in navadah se namreč razlikujejo med seboj, kot mesta in regije v naši Sloveniji.”

Vas zanima več? >> Preberite 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli