Novice

Spremljajte naše novice
02. februar 2022

Gostujoče predavanje v programu Menedžment v sociali in izobraževanju

Študente programa Menedžment v sociali in izobraževanju v mesecu marcu čaka predmet Osnove človekovega razvoja v socialnem okolju. Med drugim za njih pripravljamo gostujoče predavanje Petre Štampar, magistrice znanosti iz področja socialne psihologije, ki je zaposlena kot rehabilitacijske svetovalka in vodja tima zaposlitvene rehabilitacije v podjetju Centerkontura d.o.o. v Ljubljani.

Predavanje z naslovom 'Socialne predstave in njihova funkcija pri delovanju socialnih skupin' bo potekalo 12.3.2022. Tematika predavanja bo o tem, da je vsak posameznik socialno bitje in v tem smislu eksistenčno odvisen od socialnega okolja. Fokus ni na posamezniku, temveč na socialni skupini (ožjem in širšem socialnem okolju); v primeru delovnega okolja je to delovna organizacija, kjer obstaja neka socialna resničnost.

Ko postanemo člani neke skupine, organizacije, družbe na nek način 'nezavedno' sprejmemo njena pravila, norme, prepričanja, tudi stereotipe, jih ponotranjimo in nas vodijo pri našem ravnanju.

Predavateljica želi opozoriti na vidik socialne skupine, organizacijske kulture oziroma procese socialnega vplivanja, ki smo jim vsi, ne glede na to, ali želimo ali ne, bolj ali manj podvrženi - socialne predstave nas definirajo, jih sooblikujemo in živimo.

Če torej želimo kot strokovnjaki v neki določeni organizaciji, družbi, šoli oziroma kakršnikoli socialni sredini razumeti posameznika, mu pomagati oziroma narediti kakršnekoli spremembe, moramo upoštevati in razumeti tudi vpliv organizacijske kulture na posameznika. To pomeni, da spoznamo in razumemo, kako organizacija deluje, katere so njene temeljne socialne predstave, prepričanja, vodila, pričakovanja ipd. ter se zavedamo njenega (ne)posrednega vpliva na posameznika.

 mag. Petra Štampar, univ. dipl. psih.

Dostop do predavanja imajo študentje v svojem učnem okolju. 
Vključevanje gostujočih predavateljev v izvajanje predmetov je na naši fakulteti stalnica. V sodelovanju z njimi nadgrajujemo pedagoški proces z aktualnimi tematikami in strokovnimi mnenji ter vključujemo študente v razprave, ki dodatno pripomorejo k prenosu dobrih praks v obeh smereh.

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli