Novice

Najboljši med najboljšimi
27. junij 2018

Mednarodne delovne izkušnje v okviru projekta e-PROFMAN

Najboljših pet študentov online študija, udeležencev programa e-PROFMAN, je dobilo priložnost udeležiti se enomesečnega opravljanja prakse v tuji državi. Med njimi je tudi Mateja Šoštarić, ki je mesec dni preživela v Makedoniji, v agenciji Chapter 4.

Program e-PROFMAN (Online Professional Programme in Innovative Management, Leadership and Strategic Communication) so skupaj oblikovale 3 inštitucije:

V okviru programa so se študenti online študija vključili v virtualni kampus in pridobili odlična znanja s področja inovativnega menedžmenta, vodenja in strateškega komuniciranja. Hkrati so imeli edinstveno možnost mednarodnega mreženja. Najboljših 5 študentov, udeležencev programa, je nato dobilo priložnost udeležiti se enomesečnega opravljanja prakse v tuji državi. Med njimi je tudi Mateja Šoštarić, ki se je v program e-PROFMAN vključila preko DOBA Fakultete. Mateja je mesec dni preživela v Makedoniji, v agenciji Chapter 4.

Vtisi Mateje Šoštarić po opravljeni praksi v MakedonijiVtisi Mateje Šoštarić po opravljeni praksi v Makedoniji:
»V sklopu e-Profman programa sem se udeležila enomesečne prakse v komunikacijski agenciji v Skopju, v Makedoniji. Prakso sem opravljala pri agenciji Chapter 4, katere krovna družba ima sedež v Avstriji. Tekom prakse sem spoznavala njihovo delo predvsem na področju odnosov z javnostmi, pripravi komunikacijskih strategij, komunikacijskega pokrivanja dogodkov, priprave komunikacij in časovnih načrtov preko socialnih omrežij za različne tipe naročnikov. Prav tako sem raziskovala priložnosti za sodelovanje Makedonije in Slovenije na področju turizma in komunikacijskih priložnosti.
Prednost svoje prakse v Makedoniji vidim predvsem v tem, da sem se umaknila iz svojega domačega okolja in tako imela priložnost razširiti svoj pogled na komunikacijske aktivnosti kot priložnosti za podjetja oz. druge tipe organizacij/posameznikov. Predvsem sem imela priložnost pogledati na stvari iz druge perspektive in dobiti nove ideje, za kar verjamem, da mi bo pomagalo pri mojem delu v prihodnje. Spoznala sem tudi situacijo glede medijske krajine v Makedoniji in komunikacijskih trendov. Tekom enomesečne prakse smo s sodelavci veliko izmenjevali izkušnje in dobre in slabe prakse iz obeh okolij (slovenskega in makedonskega) ter iskali priložnosti, kako nadgraditi različna znanja in izkušnje.  
Pomemben del moje enomesečne izkušnje je tudi to, da sem bila prestavljena v okolje, o katerem pred prakso nisem vedela veliko. Skozi pogovore in debate s sodelavci sem imela priložnost pobližje spoznati Makedonijo, gostoljubnost njenih prebivalcev in skrite priložnosti, ki jih dežela nudi. Makedonija ima neverjetno lepo in neokrnjeno naravo, odlično hrano, najbolj so me pa navdušili njeni ljudje – ki so izredno topli in gostoljubni. Tudi dinamika dela in življenja je v Makedoniji nekoliko bolj umirjena kot pri nas in glede na mojo izkušnjo, mislim, da v povprečju veliko več pozornosti dajo na razna socialna druženja in ohranjanje dobrih odnosov, tudi v poslovnih timih.
Vesela sem, da sem imela to priložnost raziskovanja Makedonije, spoznavanja njenih ljudi in praks na področju odnosov z javnostmi in ostalih komunikacijskih aktivnosti. In verjamem, da se bom v Makedonijo še vrnila oz. dolgoročno gledano verjamem, da bomo nadaljevali nekatere skupaj začete projekte.«

 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli