Novice

Spremljajte naše novice
16. september 2021

Študenti Menedžmenta pametnih mest spoznavali primere dobrih praks s področja pametnih zgradb ter pametnih vasi v Sloveniji

Študenti študijskega programa Menedžmenta pametnih mest so se prejšnji teden srečali v živo, tokrat v Mariboru. Srečanje je bilo namenjeno ogledu dobrih praks, najprej pametnega naselja oz. zgradb na Studencih v okviru terenskih vaj pri predmetu Upravljanje energije v mestih, pametne zgradbe in procesi, nato pa še ogledu primera pametne vasi.

Študenti so si ogledali pametno naselje Sunset Elite, kjer so si ogledali primer stanovanja v stanovanjskem objektu, ki je zgrajeno tako, da varčuje z energijo (avtomatsko senčenje, hlajenje, itd.).

Nato pa so si ogledali še primer vrstne hiše, kjer ima lastnik sistemsko urejene funkcije razsvetljevanja, senčenja, zračenja, itd. (pametne inštalacije). Različni sistemi so povezani v en ukaz – na primer, ukaz »od doma« zapre hkrati žaluzije, ugasne vse luči, izklopi vse aparate, vklopi alarm, itd. 

Srečanje so nadaljevali s strokovno ekskurzijo za primer pametne vasi v Zgornji Kungoti. V popoldanskem času so se srečali s predstavniki Hiše vseh generacij, kjer so se seznanili z aktivnostmi za razvoj pametne vasi. 

Sledil je ogled primerov dobrih praks na najuspešnejših kmetijah (Leber-Vračko in Valdhuber-Čeh), ki so vključene v projekt pametne vasi. Študenti so imeli priložnost spoznati prakse inovativnosti, koncepta od njive do krožnika, povezovanja generacij ter izmenjati znanja ter izkušnje.

Na DOBA Fakulteti strokovno ekskurzijo izvedemo v programu Menedžment pametnih mest enkrat letno kot del študijskega programa – pred Covid krizo so študenti obiskali tudi primere evropskih pametnih mest, Dunaj in Amsterdam.

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli