Novice

Spremljajte naše novice
22. april 2020

UKREP #4 Prakticirajmo čuječnost in meditacijo

Profesorja DOBA Fakultete dr. Marko Divjak in dr. Živa Veingerl Čič predstavljata 5 ukrepov, kako v tem času poiskati notranje vire za učinkovito soočanje z neprijetnimi emocijami, s katerimi boste izboljšali svoje počutje.

UKREP #4 Prakticirajmo čuječnost in meditacijo

Ko se osredotočimo na delovanje našega uma, smo namerno pozorni, kaj se v resnici dogaja okoli nas in znotraj nas. Gre samo za to, da aktivno opazujemo in nepresojajoče sprejemamo naše odzive, emocije in misli. Lahko npr. opazujemo, kdaj se pojavijo negativne ali katastrofične misli. Takrat jih samo spustimo naprej in se vanje ne zapletamo. Lahko opazujemo, katerih misli je več: pozitivnih (npr. 'Ali ni darilo, da lahko delam od doma!') ali negativnih (npr. 'Oh ne, borzni indeksi so spet padli!'). Podobno je z emocijami, ki jih doživljamo. Naučiti se »biti prisotni tukaj in zdaj« je ključnega pomena za naše duševno zdravje. Ko vadimo, da se vrnemo v sedanji trenutek, poglabljamo svojo sposobnost obvladovanja in prevladovanja vseh vrst kriz, bodisi globalnih bodisi osebnih. Pri prakticiranju meditacije in čuječnosti zelo pomaga osredotočenost na dihanje. Odvrača pozornost od distraktorjev in nam pomaga, da ostajamo fokusirani na sedanji trenutek. Usmerjeno globoko dihanje pa uma pozitivne učinke tudi samo po sebi. Po nekaterih podatkih naj bi bilo mogoče z enakomernim globokim dihanjem (vdih skozi nos do števila tri in izdih skozi usta do števila šest) iz krvnega obtoka izločiti škodljiv stresni hormon kortizol že v eni sami minuti. Na spletu obstaja veliko vodenih tehnik meditacije in prakticiranja čuječnosti. Svetujeva vam, da tudi sami poskusite.

V teh zahtevnih okoliščinah potrebujemo pozitivno protiutež. Imamo moč in notranje vire, da zmanjšamo negativno in okrepimo pozitivno čustveno okužbo, da bomo lažje prebrodili te nenavadne razmere. Samo aktivirati jih moramo. Srečno!

Jutri ne spreglejte novega ukrepa.
_________________________

Ukrepi visokošolskih učiteljev DOBA FakulteteDoc. dr. Živa Veingerl Čič je strokovnjakinja s področja upravljanja človeških virov. Na Doba Fakulteti je nosilka predmetov: Organizacijska dinamika za odličnost podjetij in kreativno upravljanje sprememb, Kreativno upravljanje človeških virov za konkurenčne prednosti, Razvoj zaposlenih, Sodobni koncepti kadrovskega menedžmenta in Upravljanje konfliktov, mediacija in coaching.

Ukrepi visokošolskih učiteljev DOBA FakulteteDoc. dr. Marko Divjak je v online študiju nosilec predmetov v magistrskih programih s področij metodologije, psihologije in komunikacije: Raziskave trga, Metode raziskovanja, Strategije in tehnike prodaje, Modeli in orodja uspešnega komuniciranja v podjetju, Pozitivna psihologija za sodobno poslovanje …

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli