Novice

Spremljajte naše novice
10. marec 2020

Uroš je Erasmus prakso opravljal v ''Meki avtomobilskih fanatikov''

Mednarodna mobilnost študentov postaja vedno bolj pomembna in prinaša veliko koristi institucijam kot tudi posameznikom. Za študente je to neprecenljiva izkušnja, ki jim omogoča neposreden stik s predstavniki drugih narodov in kultur. Dandanes namreč razvite medkulturne kompetence in obvladovanje tujih jezikov posamezniku omogočajo večjo konkurenčnost na mednarodnem trgu dela. Na DOBA Fakulteti smo ponosni, da sta nas Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS nagradila z jabolkom kakovosti 2019 za mednarodno mobilnost.

Uroš je strokovno prasko opravljal v podjetju Daimler, ki je ena večjih in bolj priznanih avtomobilskih korporacij na svetu oz. kot jo Nemci radi imenujejo: ''Meka avtomobilskih fanatikov''. Vabimo vas, da preberete njegove vtise.

»V toku štirimesečnega pripravništva sem bil član ekipe Mobility Services Operations. Skupaj z mentorjem, vodjo tima in tremi sodelavci smo skrbeli za vzdrževanje ter nemoteno delovanje aplikacije READY TO. To je aplikacija, s katero uporabniki preko mobilnih telefonov dostopajo do podatkov svojega avtomobila, poiščejo prosto parkirno mesto, daljinsko odklepajo ali zaklepajo avtomobil, ga zaščitijo pred krajo ter v zameno za plačilo delijo lastno vozilo z ostalimi uporabniki.

Skozi celotno prakso sem se naučil veliko novih pristopov in procesov, spoznal nova orodja, nove načine razmišljanja ... Nikoli se nisem bil tehnični tip človeka, vendar sem z vsakim dnem postajal bolj spreten in moj odnos se je popolnoma spremenil. To me je spodbudilo, da se vpišem v tečaj programiranja, katerega obiskujem še danes. Tehnično znanje, ki sem ga pridobil med pripravništvom, mi sedaj omogoča zaposlitev tudi v nekaterih panogah, kjer pred tem ne bi imel možnosti.

S sodelavci sem imel odličen odnos. Poleg mentorice, ki je me je od začetka usmerjala, so bili sodelavci tisti, na katere sem se vedno obrnil, ko sem potreboval pomoč. Kljub mojemu slabšemu znanju jezika so bili vedno potrpežljivi pri razlagi, tudi če je bilo kdaj treba kakšno stvar večkrat ponoviti. Organizirali smo tudi različne teamduing aktivnosti izven delovnega časa, ki so še dodatno okrepile kolektiv.

Celotna izkušnja je bila zelo poučna, tako na osebnem kot tudi v poslovnem aspektu. Lagal bi, če bi rekel, da sem ob delu vedno užival in da ni bilo težkih in stresnih trenutkov. Vendar, ko se sedaj ozrem nazaj, ugotovim, da sem v tistih situacijah najbolj napredoval. Vsak izdelek z mojim podpisom je moral ustrezati standardom, kar me je prisililo postati bolj natančen in odgovoren pri svojem delu.

Zelo sem napredoval tudi v znanju nemškega jezika, kar je bil tudi eden glavnih razlogov, da sem se odločil za opravljanje prakse Nemčiji. Prišel sem s čisto osnovnim znanjem, ki je bilo dovolj zgolj pri naročanju pijače v gostilni ali sporazumevanju s prodajalko. Po štirih mesecih nenehne interakcije z domačini ter komunikacije s sodelavci in prijatelji se lahko že samostojno sporazumevam v kateremkoli kontekstu. Pred odhodom sem opravil tudi Erasmus jezikovni tečaj (OLS). Tečaj je zelo koristen za vse tiste, ki si želite nagraditi znanje tujega jezika, saj vam sporoči nivo vašega znanja. Dobro je vedeti, na katerem nivoju ste, saj bo delodajalec to zagotovo hotel vedeti, vi pa boste imeli boljšo predstavo o vaših prednostih in pomanjkljivostih.

Vsakemu študentu, ki razmišlja o odhodu v tujino preko Erasmusa, bi svetoval, naj ne okleva in izkoristi to možnost dokler je na voljo. Erasmus je odlična priložnost za pridobitev prepotrebnih izkušenj na trgu dela, prav tako pa ponuja tudi veliko možnosti za osebni napredek. Življenje v tujini te nauči iznajdljivosti, samostojnosti in reševanja problemov. Predvsem pa ti omogoča, da spoznaš in zaživiš lokalno kulturo, ki je v primeru Erasmus izmenjave prijetno začinjena s svetovno mešanico študentov, ki jih tam spoznaš.«

Vas zanima več? Preberite >>

Uroš Fabič, študent DOBA Fakultete, na erasmus izmenjavi.         Uroš Fabič, študent DOBA Fakultete, Erasmus.         

 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli