Novice

Spremljajte naše novice
30. marec 2023

Mednarodni projekt SMART: Pohorje, Drava in mostovi, predanost športu ter gostoljubnost ključni za identiteto Maribora

Drava in mostovi, predanost športu ter gostoljubnost zaznamujejo identiteto Maribora, se lahko dobra praksa pametnega mesta Maribor prenese na Zahodni Balkan?

Maribor močno zaznamuje lokalna identiteta, ki izvira iz geografske lege mesta in karakternih značilnosti njegovih prebivalcev. Čeprav se mesto trenutno sooča z neizkoriščenimi možnostmi, je priložnost za Maribor predvsem v fokusirani razvojni usmeritvi, razvoju gospodarstva in bioekonomije, za kar je potreben kompetenten kader, investitorji in jasna strategija trajnostnega razvoja, če si v mestu želimo visoko kakovost življenja tudi za prihodnje generacije.

To so samo nekateri poudarki fokusne skupine, ki smo jo na DOBA Fakulteti izvedli 29. marca 2023 v okviru Erasmus+ projekta SMART Innovation Centres for the Development of Innovative and Entrepreneurial Thinking to Facilitate the Development of Sustainable Smart Solutions in the Western Balkans, katerega nosilec je DOBA Fakulteta.
Na fokusni skupini smo z različnimi deležniki inovacijskega modela peterne vijačnice identificirati dobre (in slabe) prakse pri uvajanju pametnih in zelenih rešitev, in sicer s ciljem oblikovanja smernic za ustanovitev novih inovacijskih centrov projekta SMART na sedmih univerzah v Albaniji, Bosni in Hercegovini in Črni gori.

Na srečanju fokusne skupine so svoje izkušnje, poglede in razmišljanja glede realnega stanja, priložnosti, nevarnosti, ambicij in trajnostnega razvoja ter identitete mesta Maribor delili:

  • Neva Pipan, Mestna občina Maribor,
  • Nina Meglič, Štajerska gospodarska zbornica in SRIP – Krožno gospodarstvo,
  • Matjaž Fras, RRA Podravje,
  • Mateja Karničnik, Fundacija PRIZMA,
  • Andrej Žižek, ZUM d.o.o.,
  • Klemen Risto Bizjak, Inštitut InTeRCeR,
  • Anita Maček, DOBA Fakulteta in
  • Nuša Lazar, Dekorina d.o.o.

>> Več o projektu

Podrobneje bodo zaključki fokusne skupine predstavljeni v zaključnem dokumentu – primerjalni analizi prizadevanj na področju pametne specializacije in inovacijskega modela peterne vijačnice v vseh šestih državah partnericah projekta, ki bo predvidoma zaključen pred poletjem.

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli